Phenianul ameninta Seulul cu anihilarea, presedintele sud-coreean vrea tratat de pace

Joi, 06 Iulie 2017, ora 20:17
887 citiri

Coreea de Nord a sustinut joi ca i-ar fi "usor" sa-si anihileze vecinul din Sud, ca raspuns la manevrele americano-coreene lansate dupa testul de racheta al Phenianului. In replica, presedintele sud-coreean spune ca e nevoie de un tratat de pace care sa puna capat definitiv razboiului din peninsula.

La mai putin de 24 de ore dupa testul cu racheta nord-coreean, condamnat de comunitatea internationala, Seulul si Washingtonul au raspuns miercuri prin mai multe tiruri de rachete, simuland un atac impotriva regimului de la Phenian. Fortele sud-coreene si americane au lansat din peninsula mai multe rachete cu raza scurta de actiune, care au cazut in Marea Japoniei.

Coreea de Nord a replicat joi, prin organul sau de propaganda National Peace Committee for Korea, atacandu-l pe presedintele sud-coreean Moon Jae-In, care a condamnat tirul de rachete "in loc sa se bucure de el", a indicat agentia de presa oficiala nord-coreana KCNA, citata de AFP.

Presedintele sud-coreean, favorabil de altfel unei reluari a dialogului cu Nordul, denuntase de la Berlin o "provocare" a Phenianului si pledase pentru "sanctiuni mai intense".

"Ar fi usor pentru Nord sa anihileze fortele marioneta ale Sudului... cu atat mai mult cu cat noi suntem acum capabili sa distrugem pamantul continental american", a raportat agentia KNCA, calificand Seulul drept "gangster" si "paiata militara".

Pe de alta parte, presedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat joi in Germania ca dialogul cu Coreea de Nord este mai necesar decat oricand si totodata este nevoie de un tratat de pace care sa puna capat definitiv razboiului coreean si care sa fie semnat de toate partile, pentru a asigura instalarea pacii in peninsula, transmite Reuters.

Intr-un discurs sustinut la o fundatie nonprofit din Berlin, presedintele sud-coreean a subliniat ca Phenianul a luat o decizie "dezamagitoare si gresita" de a efectua, marti, un test balistic, iar acum se afla in fata ultimei sanse de a face alegerea corecta si de a reveni la masa dialogului.

"Nu vrem colapsul Coreii de Nord si nu urmarim niciun fel de forma de unificare prin absorbirea celeilalte parti. Nu urmarim unificarea cu forta", a adaugat presedintele sud-coreean, citat de Reuters si Yonhap.

Phenianul a efectuat in premiera marti o lansare de racheta balistica intercontinentala (ICBM), capabila, conform unor experti americani, sa atinga teritoriul statului american Alaska. Miercuri, Statele Unite au cerut la ONU o crestere a presiunii inter ...citeste mai departe despre "Phenianul ameninta Seulul cu anihilarea, presedintele sud-coreean vrea tratat de pace" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#test racheta Coreea Nord, #Coreea Nord ameninta Seul, #Coreea Sud tratat pace peninsula , #Stiri International