Piata aurului a scazut cu 15% in anul trecut, dar cererea de retail a atins un nivel record

Marti, 18 Februarie 2014, ora 16:16
1852 citiri
Piata aurului a scazut cu 15% in anul trecut, dar cererea de retail a atins un nivel record

Piata aurului a scazut anul trecut cu 15%, la 3.756 tone, pe fondul retragerilor masive efectuate de investitori, insa cererea din partea consumatorilor de retail, pentru produse precum bijuterii, lingouri sau monede, a crescut puternic si a atins un nivel record,potrivit datelor World Gold Council.

China a devenit in 2013 cea mai mare piata pentru aur la nivel global, devansand India, se arata intr-un comunicat al organizatiei. Si pietele din tarile dezvoltate s-au mentinut la un nivel solid, in special Statele Unite.

Cererea din partea consumatorilor a crescut anul trecut la nivel global cu 21%, la 3.864 tone, in timp ce investitorii in fonduri tranzactionate la bursa, cele mai populare vehicule de investitie pe piata aurului, au lichidat detineri de 881 tone, cea mai mare contractie inregistrata vreodata, pe fondul declinului pretului metalului pretios.

Aurul s-a devalorizat anul trecut pentru prima data din 2000, pretul metalului pretios coborand cu 29%, la sub 1.200 de dolari pe uncie (31,1 grame), cel mai abrupt declin din ultimii 32 de ani.

Achizitiile de lingouri si monede din aur au crescut anul trecut cu 28%, la 1.654 tone, in timp ce livrarile de bijuterii din aur, cealalta componenta importanta a pietei retail, au urcat cu 17%, la 2.209 tone.

"Atunci cand preturile scad, vor exista intotdeauna cumparaturi", comenteaza pentru Wall Street Journal un analist chinez.

Cererea de aur din partea consumatorilor retail din China a crescut anul trecut cu 32%, la 1.066 tone, iar in India a fost inregistrata o crestere de 13%, la 975 tone, in pofida restrictiilor impuse de autoritatile din aceasta tara pe importuri. Turcia si Tailanda au inregistrat cresteri puternice, de 60%, respectiv 73%, insa la volume mult mai mici. In SUA, cererea de bijuterii, lingouri si monede din aur a urcat anul trecut cu 18%.

Cerere din partea bancilor centrale s-a redus in 2013 cu 32%, la 369 tone.

Productia totala de aur la nivel mondial a totalizat anul trecut 4.340 tone, in scadere cu 2%.

Aurul a inceput anul 2014 pe un trend ascendent

Aurul a inceput anul 2014 pe un trend ascendent, inregistrand in perioada 1 ianuarie- 17 februarie o crestere de pret de cca 10,2%. La inceputul anului curent, cotatia aurului era pe bursele internationale in jur de 1.205 USD/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins cca 1.328,5 USD/uncie.

"Pretul aurului a crescut si a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescand interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele pretioase", a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest.

Oficialii SUA au anuntat ca in ianuarie au avut loc scaderi atat in ceea ce priveste productia industriala (cea mai mare scadere din 2009 si pana in prezent), cat si vanzarile cu amanuntul (retail); mai mult, recent a avut loc si cresterea peste asteptari a numarului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de somaj.

Daca in ianuarie, odata cu scaderea pietelor de capital, investitorii s-au orientat firesc catre aur, ceea ce a sustinut o data in plus cresterea sa de pret, in ultima perioada aurul s-a apreciat chiar si in intervale in care o serie de burse au crescut, fapt mai putin obisnuit. "Considerand elementele de analiza fundamentala (cum am facut anterior), nu trebuie sa uitam de analiza tehnica si de forte aferente care pot sustine la randul lor pretul unui instrument intr-o directie sau alta: in cazul de fata, evolutia acestora a incurajat cresterea pretului aurului. Bineinteles insa ca nu trebuie sa punem miscarea aurului in totalitate pe seama analizei tehnice, contextul fundamental curent fiind cauza principala a cresterii inregistrate", a aratat Cosmin Enache.

Argintul, metalul pretios cu cea mai mare crestere in 2014

Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret in intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, cotatiile sale crescand pe bursele internationale cu cca 11,3% per ansamblul perioadei precizate, respectiv de la cca 19,4 USD/uncie la aproximatix 21,6 USD/uncie.

"Cresterea impresionanta de pe piata argintului are la baza aceiasi factori fundamentali precizati anterior care au sustinut metalele pretioase in ansamblul lor, insa traditional acest instrumentul prezinta o volatilitate mult mai ridicata comparativ cu piata aurului", a precizat Cosmin Enache.

Paladiul si platina- cresteri de pret moderate

In intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, pretul paladiului a crescut cu cca 3,4%, cotatiile sale incheind perioada respectiva in jurul valorii de 738,5 USD/uncie. Pretul platinei a crescut, de asemenea, in intervalul analizat, cu cca 4,1%, respectiv pana la cca 1.425 USD/uncie.

"Daca ar fi avut un comportament exclusiv de metale pretioase, cresterile de pret ale platinei si paladiului poate ca ar fi fost mai mari; ambele metale au insa si o larga utilizare industriala, asa incat prezinta si comportament de marfa pur-si-simplu; astfel, o serie de date dezamagitoare privind economia Chinei, precum si vanzarile sub asteptari de automobile in SUA au temperat cresterile de pret pentru paladiu si platina, aceste metale pretioase avand o larga utilizare in industria catalizatorilor auto", a aratat Cosmin Enache.

#piata aurului, #devalorizare aur, #achizitie lingouri, #monede aur , #Stiri International