Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis

Marti, 28 Februarie 2017, ora 14:46
2104 citiri
Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, are de gand sa oficializeze ceea ce a ajuns sa se numeasca popular "o Europa cu doua viteze", iar europarlamentarii romani sustin ca ideea este una foarte proasta si ar putea distruge UE.

Juncker are in plan sa construiasca o Uniune Europeana formata din tari cu grade diferite de integrare, in contextul iesirii Marii Britanii din blocul comunitar, scria luni Reuters, citand oficiali de la Bruxelles sub protectia anonimatului.

Ce presupune, mai exact, planul lui Juncker:

Seful Comisiei Europene vrea ca unele state membre sa poate avea alte relatii intre ele, sa poata avea o cooperare mai profunda si mai rapida, fara ca acest nou proces sa includa toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana.

Din acest proces ar putea fi excluse in special tarile din Europa de Est. De aceea, planul lui Juncker ar putea provoca ingrijorari in special in randul tarilor mai sarace din est.

Dupa aparitia acestei stiri, doi europarlamentari romani si-au expus punctele de vedere in cadrul unei intalniri cu jurnalistii la Parlamentul European, transmite corespondentul Ziare.com la Bruxelles.

Apel la Iohannis

Victor Bostinaru, vicepresedinte al grupului Socialistilor si Democratilor (S&D), sustine ca, potrivit planului lui Juncker, "vor fi doua clase de deputati - cu drepturi depline si de mana a doua".

Acesta a spus ca presedintele Klaus Iohannis are obligatia de a organiza consultari privind pozitia Romaniei fata de acest subiect.

"Mi se pare obligatoriu ca presedintele Romaniei sa organizeze o consultare cu europarlamentarii si cu Guvernul, sa stabilim ce pozitie avem fata de acest subiect. Romania e una dintre tarile care participa semnificativ la eforturile UE in domenii precum protectia granitelor externe, in cooperarea in domeniul combaterii terorismului.

Cele doua viteze vor face ca decalajele de dezvoltare dintre nuclerul dur si tarile mai sarace sa creasca, sa se adanceasca. Au crescut decalajele intre tarile mai bogate si cele mai sarace", a declarat Bostinaru.

Citeste mai departe despre "Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis" pe Ziare.com.

#Europa cu doua viteze, #Europa cu doua viteze europarlamentari, #plan Juncker UE europarlamentari , #Stiri International