"Poland First" - Donald Trump la Varsovia (I)

Sambata, 08 Iulie 2017, ora 06:57
1206 citiri
"Poland First" - Donald Trump la Varsovia (I)

Din multe puncte de vedere, pentru estul Europei, evenimentul central al saptamanii care se incheie este vizita la Varsovia a presedintelui american, Donald Trump.

Este important sa intelegem cateva lucruri. In primul rand, pentru ce merge Trump la Varsovia? Pretextul oficial al vizitei presedintelui american este plin de semnificatii: participarea la cel de-al doilea summit al Initiativei "celor trei mari", vehicolul ambitiilor poloneze de a deveni liderul estului Europei.

Intalnirea celor 12 sefi de stat europeni, participanti la formatul "celor trei mari" era programata initial la Wroclaw, capitala Sileziei dar, din motive de securitate se spune, s-a mutat la Varsovia. Poate ca, tot simbolic, este binevenita mutarea de la Wroclaw; acesta este fostul oras german Breslau, capitala Sileziei germane pana la Conferinta de la Postdam (1945) si reprezinta, pentru germani, amintirea dureroasa a "mutarii fortate" de catre sovietici si polonezi a peste 4,5 milioane de germani dincolo de linia Oder-Neisse, mutare in care au murit 650.000 de suflete.

Pe de alta parte, Initiativa celor Trei Mari este "proiectul de tara al Poloniei" si consta in legarea Marii Baltice de cele doua mari sudice, Marea Neagra si Adriatica, printr-un coridor de 12 state, care sa permita Poloniei sa isi exercite influenta si leadership-ul natural al celui mai mare stat estic (aproape 40 de milioane de locuitori).

Practic, polonezii ar dori sa genereze un nou format politic, care sa cuprinda tot estul Uniunii Europene (cele trei state baltice, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Austria si Romania) si astfel, sa mute paradigma acestei regiuni de la pozitionarea pe axa Est-Vest (raportarea la Germania si la Federatia Rusa) catre pozitionarea pe axa Nord-Sud (raportarea la regiunea insasi).

Ambitiile polonezilor vin din trecutul interbelic, atunci cand Josef Pilsudsky a lansat conceptul Intermarium (Miedzymorze), un proiect de federatie cuprinzand Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Belarus, Ucraina, Ungaria, Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia. Acest proiect a avut parte de opozitia axei Est-Vest, atat URSS cat si Germania si Marea Britanie opunandu-se acestuia.

In timpul ocupatiei sovietice, polonezii au uitat subiectul, dar l-au descoperit subit in 1991, cand s-a format grupul Visegrad (Polonia, Ungaria si initial Cehoslovacia, iar din 1993 cu Cehia si Slovacia), un grup cu obiectivul clar de a defini o regiune central-europeana, delimitata c ...citeste mai departe despre ""Poland First" - Donald Trump la Varsovia (I)" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Donald Trump Varsovia, #Trump Iohannis Romania Polonia , #Stiri International