Politician britanic: Bancherii sunt bineveniti in UK, dar nu vrem culegatori de fructe din Romania

Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 11:41
2272 citiri
Politician britanic: Bancherii sunt bineveniti in UK, dar nu vrem culegatori de fructe din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Marea Britanie se schimba dupa Brexit, iar una dintre schimbari este aceea ca romanii nu mai sunt bineveniti, a declarat un politician conservator din regat, Nigel Lawson.

"Vor fi cateva schimbari in ceea ce priveste imigratia... de culegatorii de fructe din Romania nu avem nevoie", a spus acesta, specificand insa ca sunt bineveniti bancherii de peste hotare, arata The Independent.

Afirmatiile fostului ministru britanic al Finantelor au fost facute in timpul unei dezbateri pe teme iesirii Marii Britanii din UE si au fost catalogate ca fiind "rasiste" de liberal-democratul Tim Farron. Acesta l-a acuzat pe politicianul conservator de o "incredibila naivitate" in ceea ce priveste impactul economic al Brexitului asupra Marii Britanii.

La randul sau, Farron a declarat pentru Press Association: "Nu doar ca aceste comentarii au accente rasiste, dar arata ca nu este inteleasa necesitatea fortei de lucru slab calificata si inalt calificata in tara - cu sectoare precum cel medical, educational, constructii si agricultura dependente de imigrantii care vin in Marea Britanie, platesc impozite si muncesc din greu".

De aceeasi parere cu Farron este si parlamentarul conservator Neil Parish, presedintele Comisiei pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale din Camera Comunelor. Acesta declara ca "agricultura britanica nu ar putea functiona fara forta de munca straina".

Jack Ward, directorul Asociatiei Producatorilor Agricoli din UK, a avertizat ca fermierii britanici ar putea fi nevoiti sa isi mute afacerile peste hotare, in regiuni ca estul Europei, Africa de Nord si chiar America de Sud, pentru a fi mai aproape de forta de munca.

Exista temeri ca tintele stabilite de premierul Theresa May, de a reduce numarul celor care intra in tara de peste hotare de la 273.000, cat sunt in prezent, la doar cateva mii vor pune in pericol industrii-cheie, care depind de migratie.

In acest weekend, la Bruxelles, are loc Consiliul European, la care presedintele Klaus Iohannis a plecat avand ca prioritate apararea drepturilor romanilor care traiesc, muncesc si/sau invata in Marea Britanie dupa Brexit.

Citeste si Bloomberg: Ce vor Romania si celelalte state membre UE dupa BrexitNegocieri Brexit: Va fi Romania barca de salvare a Marii Britanii?Numarul romanilor tratati ca sclavi in Marea Britanie e din ce in ce mai mareIohannis a discutat cu premierul britanic despre romanii din UK - ce asigurari a primit presedintele ...citeste mai departe despre "Politician britanic: Bancherii sunt bineveniti in UK, dar nu vrem culegatori de fructe din Romania" pe Ziare.com

#romani Marea Britanie Brexit, #romani culegatori fructe UK, #Brexit romani UK, #schimbari imigratie UK Brexit , #Stiri International