Politicienii din Ucraina, obligati sa-si declare averile: de la moaste si iahturi la milioane de dolari in numerar

Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 20:03
3563 citiri
Politicienii din Ucraina, obligati sa-si declare averile: de la moaste si iahturi la milioane de dolari in numerar
Foto: Agora-parl.org

Saracia a cuprins Ucraina, dar inca nu loveste in clasa politica de la Kiev. Obligati sa-si faca publice averile, liderii ucrainieni au scos la iveala munti de comori puse la adapost pentru vremuri grele.

Oficialii au mentionat in noile declaratii obligatorii de avere haine de lux din piele de aligator, averi de invidiat in valuta, ceasuri de lux, oua Faberge si iahturi, relateaza CNN Money.

Diferenta de la cer la pamant

Ucrainenilor de rand li se pare de-a dreptul o sfidare aceasta etalare a opulentei clasei politice, in contextul in care salariul mediu din tara abia atinge echivalentul a 2.000 de dolari pe an, iar fortele armate care tin piept rebelilor separatisti primesc solde si mai de mizerie.

Roman Nasirov, seful Fiscului din Ucraina, a mentionat in declaratia sa de avere ca detine 2 milioane de dolari cash, haine de blana, ceasuri de lux, o colectie de vinuri scumpe si mai multe locuinte.

Tot Nasirov este insarcinat sa coordoneze campania anticoruptie din Ucraina, o tara aflata pe antepenultimul loc in clasamentul global de profil, fiind depasita doar de Nigeria si Tadjikistan, conform topului anual realizat de Transparency International.

Mofturi de politician corupt

Printre cele mai ciudate valori detinute de reprezentantii clasei politice si alesii locali din Ucraina figureaza si moastele unui sfant crestin aflate in proprietatea unui parlamentar, care s-a oferit sa le doneze unei biserici; un bilet la bordul unei curse spatiale comerciale, aflat in posesia unui primar de oras si o biserica privata detinuta de un alt parlamentar.

80.000 de oficiali au fost nevoiti sa-si declare averile in baza de date care ofera acces publicului larg la o privire in lumea opulenta in care se scalda alesii lor.

Ce-i drept, nu toti dintre acestia au socat opinia publica cu bogatiile detinute, o buna parte raportand averi obisnuite.

In 2014, Ucraina, o tara cu o populatie de 44 milioane de locuitori, a fost pe punctul de a intra in colaps financiar, criza fiind accelerata si de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia.

Kievul a reusit sa se salveze doar contractand un imprumut extern de 40 de miliarde de dolari, 17,5 miliarde fiind asigurati de FMI. In urma memorandumului semnat cu institutia financiara internationala, guvernul de la Kiev a trebuit sa implementeze mai multe masuri de reforma.

Conform raportorilor Fondului, Ucraina a dezamagit in special in implementarea masurilor anticoruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#averi politicieni Ucraina, #biserica privata Ucraina, #datorie externa Ucraina, #coruptie Ucraina , #Stiri International