Polonia are un nou prim-ministru: Cine este Ewa Kopacz

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 15:52
1270 citiri
Polonia are un nou prim-ministru: Cine este Ewa Kopacz
Foto: (c) Kacper PEMPEL / REUTERS

Presedinta camerei inferioare a parlamentului de la Varsovia (Seim), Ewa Kopacz, a fost desemnata luni de catre seful statului polonez Bronislaw Komorowski sa formeze noul guvern care sa inlocuiasca echipa in exercitiu a lui Donald Tusk, acesta fiind ales in fruntea Consiliului European pentru perioada 2014-2019, informeaza AFP.

"Va fi un guvern bun (...) Stiu ca obiectivul meu va fi unul dificil, dar sunt gata sa infrunt aceasta provocare", a declarat Ewa Kopacz (57 de ani), dupa ce i s-a inmanat de catre presedintele Komorowski actul prin care ea a fost desemnata in postul de prim-ministru, potrivit Agerpres.

Ewa Kopacz dispune de un termen de 15 zile pentru a-si prezenta echipa, dar deja a fost avansata data de 22 septembrie pentru a face cunoscuta componenta noului guvern.

Formarea unui nou guvern polonez a devenit necesara dupa desemnarea lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, post pe care il va prelua din luna decembrie.

Potrivit speculatiilor din presa poloneza, mai multe portofolii esentiale, printre care Apararea, Economia si probabil si Afacerile Externe, ar urma sa isi pastreze actualii titulari si in noul cabinet. Unul din oamenii politici cei mai cunoscuti in strainatate, Radoslaw Sikorski, actualul ministru de externe, ar putea sa o inlocuiasca pe Ewa Kopacz in fruntea Seimului.

Medic pediatru de formatie, Ewa Kopacz este o apropiata a lui Donald Tusk si il va inlocui pe acesta si la conducerea partidului sau Platforma Civica (PO, de centru-dreapa, aflata la putere).

#Ewa Kopacz Polonia, #Ewa Kopacz desemnata prim ministru , #Stiri International