Polonia: Legea care a iscat un scandal diplomatic pe lagarele naziste, declarata partial neconstitutionala chiar de initiator

Joi, 22 Martie 2018, ora 23:15
904 citiri
Polonia: Legea care a iscat un scandal diplomatic pe lagarele naziste, declarata partial neconstitutionala chiar de initiator
Foto: Facebook/Holocaust Social Archive

Biroul procurorului general al Poloniei a declarat ca legea holocaustului este partial neconstitutionala. Legea avea ca scop apararea imaginii Poloniei la nivel international, dar a fost criticata dur de Israel, Ucraina si SUA.

Comunicatul publicat joi este unul surprinzator pentru ca procurorul general, Zbigniew Ziobro, conduce si Ministerul Justitiei, chiar institutia care a propus legea initial.

Biroul procurorului general a publicat comunicatul pe site-ul Curtii Constitutionale, care a fost solicitata de presedinte sa verifice constitutionalitatea legii.

Biroul procurorului sustine ca pedepsirea unor fapte savarsite in afara tarii, care nu incalca legile tarii unde sunt comise, este neconstitutionala pentru ca reprezinta o "interventie excesiva".

De asemenea, in raport se arata ca legea este "disfunctionala", ca ar putea avea "efectele opuse fata de ce s-a intentionat" si ar putea "submina autoritatea statului polonez".

Israelul vede legea ca o incercare de negare a faptului ca anumiti polonezi au participat la genocidul evreilor din timpul razboiului.

Legislatia, care a intrat in vigoare luna aceasta, prevede amenzi sau pedepse cu inchisoare de pana la trei ani pentru "cei care fac responsabila sau co-responsabila natiunea sau statul polonez pentru crimele comise de Germania nazista".

Scandal diplomatic pe lagarele naziste. Parlamentul polonez a votat o controversata lege prinvind HolocaustulIsraelul acuza Polonia ca vrea sa nege prin lege rolul sau in HolocaustArhivele Holocaustului de la ONU se redeschid dupa 70 de ani: Capitole intregi din istorie s-ar putea rescrie ...citeste mai departe despre "Polonia: Legea care a iscat un scandal diplomatic pe lagarele naziste, declarata partial neconstitutionala chiar de initiator" pe Ziare.com

#lagare naziste polonia lege neconstitutionala , #Stiri International