Populatia musulmana s-ar putea dubla in Europa

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 18:28
979 citiri
Populatia musulmana s-ar putea dubla in Europa
Foto: Pixabay

La mijlocul secolului 21, cel putin 7,4 la suta din locuitorii Europei ar putea fi musulmani. Acesta e rezultatul unui studiu publicat de Pew Research Center din Statele Unite.

Cifrele furnizate de institutul de cercetare din Statele Unite ar putea sa intensifice dezbaterile europene privind migratia. Studiul privind cele 28 de state ale Uniunii Europene - plus Norvegia si Elvetia - analizeaza concomitent trei scenarii: oprirea migratiei si sporul natural, migratia legala si influxul mare de refugiati.

Primul scenariu al cercetatorilor e cel al "migratiei zero": chiar daca migratia spre Europa s-ar opri acum, procentul musulmanilor in Europa ar creste de la 4,9 (cele mai recente cifre sunt cele din 2016) la 7,4 in 2050. In Germania, s-ar ajunge in 2050 la aproape 9 la suta.

Cercetatorii de la Pew Research Center au subliniat ca evolutiile din viitor sunt foarte greu de anticipat si ca aceste cifre sunt ipotetice. Factorii care influenteaza influxul de refugiati - de pilda instabilitatea din Africa si Orientul Apropiat - se pot schimba cu timpul. Totul depinde in mare masura de guvernele europene, care si-au inasprit politica privind migratia, atat la nivel national, cat si in protectia granitelor externe ale UE.

Musulmanii, mult mai tineri si mai fertili decat ceilalti cetateni ai Europei

Studiul se bazeaza pe numarul persoanelor care se declara musulmane in diverse statistici si sondaje, inclusiv in tarile in care nu se inregistreaza informatiile legate de religie in recensamintele oficiale. Conform studiului, media de varsta a musulmanilor din Europa e de doar 30,4 ani, comparativ cu media de varsta de 43,8 ani a celorlalti cetateni, ceea ce inseamna ca mai multe femei musulmane nu au depasit inca varsta la care pot avea copii.

Cercetatorii americani estimeaza ca o femeie musulmana va avea in medie cu un copil mai mult decat celelalte femei din Europa. Cu toate ca nu toti copiii nascuti in familii musulmane se vor identifica mai tarziu cu aceasta religie, cercetatorii subliniaza ca majoritatea oamenilor preiau religia parintilor.

Un alt scenariu al cercetatorilor americani pleaca de la premisa unui influx mare de migranti, o continuare a trendului din anii 2014-2016, cand majoritatea refugiatilor care au ajuns in Europa au fost musulmani. In aceste conditii, in 2050 pana la 14 la suta dintre europeni ar putea fi musulmani. In Germania, care a acceptat un numar deosebit de mare de migranti in ultimii ani, aproape fiecare al cincilea l ...citeste mai departe despre "Populatia musulmana s-ar putea dubla in Europa" pe Ziare.com

#populatie musulmani dublat Europa, #populatie musulmani Europa , #Stiri International