Prea tarziu pentru salvarea Europei? Vezi ce cred economistii

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 08:00
938 citiri
Prea tarziu pentru salvarea Europei? Vezi ce cred economistii

Riscul ca Europa sa nu poata fi salvata creste, considera economistul Nomura, Richard Koo, care spune ca orice solicitare a bancilor de a-si mari capitalul cu ajutorul sectorului privat ar fi un dezastru.

De asemenea, in opinia acestuia, Guvernul trebuie sa calmeze atmosfera de neincredere, prin garantarea pasivelor bancii. Paul Volcker, un important consilier al presedintelui Obama, a prevenit acest lucru in timpul crizei din America Latina, precizand clar ca toate bancile au o soarta comuna.

Aceasta solutie nu se mai poate pune in aplicare de catre autoritati in acest moment. In context, orice tentativa de a crea o legatura intre banci nu ar mai fi valabila.

Un lucru pe care autoritatile ar trebui sa-l faca pentru a atenua aceasta neincredere este sa garanteze pe deplin toate depozitele pasive din institutiile financiare.

Potrivit lui Richard Koo, Guvernul japonez a folosit acest instrument simplu, insa eficient, pentru a preveni o inrautatire a crizei financiare din 1997.

Un alt exemplu pe care Richard Koo il ofera este legat de decizia Guvernului SUA imediat dupa prabusirea Lehman Brothers din 2008, care a anuntat ca garanteaza pasivele bancilor, lucru care a calmat "spiritele" din zona.

Fostul adjunct al Secretarului american al Trezoreriei, Roger Altman, a sustinut, intr-un articol publicat zilele trecute, ca un plan de salvare a bancilor organizat de Franta si Germania ar fi o "sansa de aur care ar rascumpara credibilitatea pierduta a liderilor europeni."

Ei ar trebui sa "aplice planul de interventie bancar din America " si sa se asigure ca "se aplica un echivalent fiscal foarte puternic."

Potrivit lui Koo, capitalul ar trebui injectat imediat in bancile europene.

"Propunerea de a folosi banii contribuabililor pentru a recapitaliza bancile europene este deja pe masa autoritatilor. In cazul in care planul va fi sustenabil, natiunile aflate in dificultate ar trebui sa fie capabile sa-si reia cresterea economica.

Unii economisti internationali au propus chiar ca detinatorii de obligatiuni grecesti sa-si asume o pierdere de 50% fata de 21%, propunerea initiala", a mai declarat Koo pentru Business Insider.

Potrivit acestuia, in cazul in care, intr-adevar, se va pune in aplicare aceasta masura indrazneata, autoritatile ar fi nevoite sa anunte o injectie mare in bancile europene.

"Autoritatile ar trebui sa declare, de asemenea, ca sunt pregatite sa injecteze capital. Iar capitalul trebuie sa fie relativ ieftin, intrucat scopul final al acestui exercitiu este de a preveni o criza a creditelor. Avand atat de putin timp la dispozitie, autoritatile trebuie sa pregateasca o injectie de capital, masura care sa fie implementata fara sa mai astepte ca bancile sa-si mobilizeze propriile capitaluri", conchide economistul Nomura.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza zona euro, #solutii criza zona euro, #recapitalizare banci europene , #Stiri International