Pregateste Putin un cal troian?

Duminica, 20 August 2017, ora 14:35
1496 citiri
Pregateste Putin un cal troian?
Foto: Kremlin

La aproape doi ani si jumatate de cand Rusia a anexat Crimeea, trupele Kremlinului se deplaseaza intr-o alta fosta republica sovietica, iar nu putine sunt vocile ce fac referire la o repetare a scenariului ucrainean.

Rusii vor participa, luna viitoare, la exercitiile militare comune Zapad, din Belarus, dar sunt temeri ca Vladimir Putin ar putea folosi acest eveniment ca un fel de cal troian sau ca un pretext pentru inca o anexare, de data aceasta la granita UE si a NATO, scrie CNBC.

Potrivit sursei citate, Kremlinul a anuntat mai putin de 13.000 de trupe pentru acest eveniment, dar unele rapoarte sugereaza ca de fapt ar fi vorba despre 100.000 de militari.

Un expert din domeniu, Leon Aron, a spus pentru CNBC ca "totul indica spre probabil cele mai mari exercitii militare din istorica postsovietica". Aron sustine ca acest tip de exercitii au precedat invazia rusa si conflictul ulterior din Georgia, o alta republica sovietica. Inainte de razboiul in care au murit sute de georgieni si de rusi, Georgia se apropiase de Washington. Exercitii militare au fost folosite ca pretext si pentru asaltul asupra estului Ucrainei.

Relatiile dintre Putin si liderul de la Minsk, Alexander Lukasenko, sunt din ce in ce mai tensionate, mai ales dupa anexarea Crimeii, in luna martie 2014. De altfel, la grandioasa parada organizata cu ocazia Zilei Victoriei, pe 9 mai, la Moscova, langa Putin s-a aflat omologul sau moldovean, Igor Dodon, si nu presedintele Belarusului.

In ce priveste exercitiile Zapad, Moscova a transmis ca 12.700 de trupe vor participa, in perioada 14-20 septembrie, insa The New York Times scria, inca de la sfarsitul lunii iulie, despre un numar de 8 ori mai mare.

"Cerem Rusiei sa impartaseasca informatii referitoare la exercitiile si operatiunile sale in apropierea NATO si sa-si comunice clar intentiile, minimalizand orice neintelegere", a spus purtatorul de cuvant al Pentagonului, Johnny Michael.

De asemenea, au fost exprimate temeri din partea statelor baltice membre NATO, Estonia, Letonia si Lituania - toate cele trei vecine cu Rusia, iar ultimele doua si cu Belarus -, ca exista o agenda ascunsa in cazul exercitiilor militare Zapad.

De altfel, inca din luna aprilie, ministrul eston al Apararii, Margus Tsahkna, a avertizat ca exercitiile militare ar putea fi folosite drept pretext pentru mutarea a mii de trupe permanent in Belarus, spre finalul acestui an.

"Pentru trupele rusesti, sa mearga in Belarus este un bilet doar dus. Aceasta ...citeste mai departe despre "Pregateste Putin un cal troian?" pe Ziare.com

#Rusia exercitii Belarus, #Rusia anexare Belarus, #Putin exercitii Belarus , #Stiri International