Premiera in Coreea de Sud: Presedintele a fost demis in urma unui scandal de coruptie

Vineri, 10 Martie 2017, ora 09:39
946 citiri
Premiera in Coreea de Sud: Presedintele a fost demis in urma unui scandal de coruptie
Foto: Twitter/Park Geun-Hye

Curtea Constitutionala din Coreea de Sud a aprobat vineri destituirea din functie a presedintelui Park Geun-Hye. Ea este implicata intr-un scandal de coruptie de proportii.

Actiunile lui Park "au subminat grav spiritul (...) democratiei si statului de drept", a declarat presedintele Curtii Constitutionale, Lee Jung-Mi. "Presedintele Park Geun-hye (...) a fost destituit", a adaugat el.

Decizia luata in unanimitate de judecatorii instantei valideaza suspendarea decisa de Adunarea Nationala pe 9 decembrie.

Scandal urias de coruptie in Coreea de Sud: Parlamentul a votat demiterea presedintelui

Park va trebui sa paraseasca Casa Albastra, sediul presedintiei sud-coreene. Alegatorii vor fi chemati la vot pentru a-si desemna un nou presedinte in decurs de 60 de zile.

Park, primul sef de stat sud-coreean destituit astfel, isi pierde imunitatea prezidentiala, ceea ce o expune la eventuale urmariri in justitie.

Scandalul o are in centru pe confidenta din umbra a presedintelui, Choi Soon-Sil, judecata pentru ca ar cerut mita de milioane de dolari de la marile companii din tara.

Samsung e implicata intr-un urias scandal de coruptie: A cumparat un cal de aproape un milion de dolari pentru o apropiata a presedintelui

Instanta suprema a decis ca Park a incalcat legea, permitandu-i prieteni sale sa se amestece in afacerile statului.

Protest masiv in Coreea de Sud: 2 milioane de oameni cer demisia presedintelui

"Presedintele trebuie sa isi foloseasca puterea conform Constitutiei si legilor, iar detaliile activitatii sale trebuie sa fie transparente, pentru ca poporul sa ii poata evalua munca", se arata in decizie.

"Park a ascuns complet ingerintele lui Choi in afacerile statului, a dezmintit zvonurile cand au inceput sa apara si chiar i-a criticat pe cei care au lansat zvonurile", se adauga in document.

Scandalul a divizat profund tara: conservatorii mai in varsta o sustin in continuare, in timp ce liberalii au cerut demiterea ei.

Dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale, la Seul oamenii au iesit in strada, intr-un miting de proportii. Doua persoane si-au pierdut viata. Una dintre victime este un barbat de 72 de ani. Despre a doua nu se cunosc pentru moment amanunte. ...citeste mai departe despre "Premiera in Coreea de Sud: Presedintele a fost demis in urma unui scandal de coruptie" pe Ziare.com

#presedinte Coreea Sud destituit, #presedinte Coreea Sud scandal coruptie, #Park Geun Hye destituita , #Stiri International