Premierul Scotiei incepe procedura pentru referendum de independenta, din cauza Brexit

Luni, 13 Martie 2017, ora 14:05
1218 citiri
Premierul Scotiei incepe procedura pentru referendum de independenta, din cauza Brexit
Foto: Facebook/Channel 4 News

Premierul Scotiei, Nicola Sturgeon, a anuntat, luni, ca va cere, saptamana viitoare, permisiunea Parlamentului scotian pentru organizarea unui nou referendum referitor la independenta de Marea Britanie.

Aceasta a precizat ca referendumul ar urma sa aiba loc la o data stabilita din toamna lui 2018 pana in primavara lui 2019, transmite BBC.

Acest referendum are loc in conditiile in care Scotia nu este de acord cu Brexit-ul.

Amintim ca, in 2014, scotienii au participat la un referendum pentru a decide daca Scotia trebuie sa devina o tara independenta. Rezultatele oficiale ale referendumului au fost de 55,3% impotriva independentei si 44,7% pentru separarea de Regatul Unit. Multi au votat impotriva de teama ca, in cazul obtinerii independentei, Scotia ar fi ramas in afara UE. In conditiile Brexit, lucrurile se schimba.

La referendumul pentru iesirea Marii Britanii, 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.

Alianta Scotiei cu Marea Britanie dateaza din 1707. Atunci, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, dar Scotia are propriul sistem legal si educational si din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster.

Scotia are 8,3% din populatia Marii Britanii si o treime din suprafata sa si contribuie cu 9,2% din PIB-ul Regatului Unit. ...citeste mai departe despre "Premierul Scotiei incepe procedura pentru referendum de independenta, din cauza Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Scotia referendum independeta, #Scotia independenta Marea Britanie , #Stiri International