Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 18:00
903 citiri
Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?
Foto: Kremlin

Unul dintre cele mai importante evenimente ale lunii in Europa este reprezentat de exercitiile militare pe care Rusia le va efectua in Belarus, in perioada 14-20 septembrie. Tarile din regiune, dar si cele occidentale, sunt ingrijorate din cauza acestor manevre militare de amploare conduse de Moscova.

Publicatia americana Washington Examiner scrie ca "Rusia ar putea fi pe cale sa invadeze Europa" si prezinta modul in care Statele Unite ar trebui sa raspunda.

Sursa citata noteaza ca, in cadrul exercitiilor militare Zapad-2017, se va testa capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensiva militara. Acesta este exact felul de operatiune pe care Rusia l-ar folosi pentru a invada Europa, scrie jurnalistul american Tom Rogan, specializat in politica externa.

Polonia si statele baltice au cele mai mari emotii

Noutatea nu este reprezentata de faptul ca rusii fac exercitii militare, ci de locul in care acestea se vor desfasura si de amploarea fortelor implicate. Rusii au inaintat cifre cuprinse intre 10.000 - sau chiar si mai putin - de militari si 13.000, insa numarul real ar putea ajunge chiar la 100.000 de oameni.

In plus, vor fi si unitati de vehicule blindate si de artilerie, precum si avioane de lupta. Si, cel mai interesant, fortele armate vor efectua exercitiile in Belarus. Aceasta alegere este menita sa trimita un mesaj deosebit catre NATO, subliniaza sursa citata.

De asemenea, rezervisti rusi au fost chemati si in enclava rusa Kaliningrad, astfel ca Polonia, unul dintre cele trei state membre NATO vecine cu Rusia si Belarus, ar putea fi lovita repede de fortele ruse care participa la Zapad-2017, mai sustine Rogan.

Kaliningradul ar putea fi o zona cruciala pentru a patrunde in Polonia si pentru aprovizionare, in cazul unei invazii militare, iar fortele poloneze de pe frontul estic ar urma sa fie incercuite, adauga sursa citata. Insa Polonia nu este singurul stat NATO amenintat in urma exercitiilor Zapad, ci si cele trei state baltice Estonia, Letonia si Lituania sunt foarte vulnerabile.

Intentia lui Putin ar fi, mai scrie Washington Examiner, sa obtina o victorie care sa imparta NATO intre cei care vor un raspuns militar si cei, precum Germania, care probabil ar considera o contraofensiva ca fiind prea riscanta.

In plus, sustine Rogan, desi NATO ar intercepta comunicatiile rusesti cu putin timp inainte de atac, daca acele ordine ar fi trimise de la Moscova din scurt, nu ar ramane prea multe de facut pentru NATO.

Mai mult, forte ...citeste mai departe despre "Presa de la Washington: Rusii ar putea sa invadeze Europa in septembrie. Cum ar trebui sa reactioneze SUA?" pe Ziare.com

#SUA raspuns Rusia invazie Europa, #exercitii militare Rusia Belarus, #Rusia exercitii militare Zapad , #Stiri International