Presa franceza scrie ca Laura Codruta Kovesi e o veste buna pentru Europa: O incoruptibila, la Bruxelles

Joi, 03 Octombrie 2019, ora 09:53
926 citiri
Presa franceza scrie ca Laura Codruta Kovesi e o veste buna pentru Europa: O incoruptibila, la Bruxelles
Foto: Arhiva Ziare.com

"Acest magistrat roman va fi seful Parchetului European. O personalitate incontestabila", incepe jurnalistul Pierre Haski un editorial din revista franceza Le Nouvel Observateur, in care o lauda pe Laura Codruta Kovesi si performanta pe care tocmai a obtinut-o.

Jurnalistul scrie ca acesta este epilogul fericit al unei confruntari cum nu a mai vazut Europa pana acum.

Pierre Haski aminteste cum Kovesi a fost concediata anul trecut din functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie, dupa o lupta epica care aproape l-a costat functia pe presedintele Romaniei, care o proteja.

"Cand numele sau a fost mentionat printre candidatii pentru acest nou post european, guvernul roman a inceput sa ii puna piedici. Au fost deschise anchete ce o vizau si a fost impiedicata sa paraseasca tara", a amintit jurnalistul francez.

Acesta precizeaza ca, in perioada in care a fost in fruntea DNA-ului, Kovesi devenise "teroarea clasei politice", mentionand ca doar in 2017, cu un an inainte de demiterea sa, romanca a trimis o mie de oameni in instante, printre care trei ministri, cinci deputati si un senator.

"Una dintre tintele sale, fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, executa in prezent o pedeapsa de trei ani si jumatate pentru abuz de putere. A fost nevoie de un referendum si o criza politica in primavara pentru a ajunge acolo, semn ca si in Romania lucrurile se misca", a mai scris Pierre Haski.

Vesti bune pentru Romania

"Guvernul de la Bucuresti a crezut anul trecut ca are hac de cojocul lui Kovesi", noteaza francezul, amintind ca nu a iesit asa si ca in primavara, dupa audierile din Parlamentul European, au mai ramas doi candidati pentru functia de la Bruxelles: romanca si un francez.

El aminteste ca, in vara, Franta a decis sa isi retraga candidatul si ca, prin urmare, drumul a ramas liber pentru Laura Codruta Kovesi, iar saptamana trecuta aceasta a fost votata, doar cinci state opunandu-se.

Jurnalistul francez evidentiaza dubla importanta a acestui moment. Pe de-o parte, reprezentantii societatilor civile din Europa Centrala si de Est au salutat esecul statului roman de a impiedica numirea lui Kovesi, excesele de autoritate ale unora dintre membrii UE fiind mai nou taxate in Europa.

Al doilea motiv este la fel de important: Laura Kovesi va fi sefa unei noi institutii europeane antifrauda. "Era important sa avem o personalitate incontestabila care sa puna bazele institutiei", a punctat jurnalistul, notand ca reputatia sa de incorup ...citeste mai departe despre "Presa franceza scrie ca Laura Codruta Kovesi e o veste buna pentru Europa: O incoruptibila, la Bruxelles" pe Ziare.com

#Kovesi presa franceza, #Kovesi laudata presa franceza , #Stiri International