Presedintele Consiliului European: Cotele impuse pentru relocarea refugiatilor au fost ineficiente

Joi, 14 Decembrie 2017, ora 09:56
1045 citiri
Presedintele Consiliului European: Cotele impuse pentru relocarea refugiatilor au fost ineficiente
Foto: Arhiva Ziare.com

Donald Tusk, presedintele Consiliului European, sustine ca sistemul de cote obligatorii pentru relocarea refugiatilor in Uniunea Europena s-a dovedit a fi "ineficient" si a generat "dezbinare" in randul statelor membre.

"Problema cotelor obligatorii a generat extrem de multa dezbinare, iar abordarea a primit o atentie disproportionata in lumina impactului sau direct. In acest sens, s-a dovedit a fi ineficienta", a mentionat Tusk intr-o scrisoare adresata membrilor Consiliului European, inaintea summitului de joi si vineri de la Bruxelles.

Presedintele Consiliului European le cere liderilor Uniunii Europene "sa gaseasca modalitati de combinare a responsabilitatii si a solidaritatii" si a vrea solutionarea problemei pana in iunie 2018.

In schimb, Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migratie, afaceri interne si cetatenie, a condamnat comentariile lui Tusk pe care le-a descris ca fiind "inacceptabile" si "anti-europene". Avramopoul a precizat ca scrisoarea lui Tusk "ignora toata munca pe care am depus-o in ultimii ani si submineaza unul dintre pilonii principali ai proiectului european, principiul solidaritatii".

In urma cu doi ani, Comisia Europeana a aprobat un plan privind relocarea a 160.000 de refugiati din Italia si Grecia in celelalte state membre UE, dar pana in prezent doar 30.000 de persoane au fost primite in alte tari.

Polonia, Ungaria si Cehia au refuzat sa accepte refugiati, iar Comisia Europeana s-a adresat Curtii Europene de Justitie. Procesele ar putea conduce la sanctiuni financiare.

Marti, Parlamentul Ungariei a adoptat o rezolutie a Fidesz de respingere a deciziei Parlamentului European privind impunerea unor cote obligatorii de relocare a imigrantilor in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Ungaria spune ca se va supune deciziei Curtii Europene de Justitie si va primi refugiatii alocatiParlamentul Ungariei respinge cotele de refugiati ale UE, sustinand ca sunt impuse de Soros ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului European: Cotele impuse pentru relocarea refugiatilor au fost ineficiente" pe Ziare.com

#cote refugiati UE , #Stiri International