Presedintele Consiliului Magistraturii din Polonia demisioneaza in semn de protest fata de Legile Justitiei: E un strigat de disperare

Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 13:01
1129 citiri
Presedintele Consiliului Magistraturii din Polonia demisioneaza in semn de protest fata de Legile Justitiei: E un strigat de disperare
Foto: site KRS

Presedintele Consiliului National al Magistraturii (KRS) din Polonia, Dariusz Zawistowski (foto), a decis sa demisioneze "in semn de protest" fata de reforma controversata a sistemului judiciar adoptata de puterea conservatoare si care a starnit reactii dure din partea Comisiei Europene.

"Este un strigat de disperare din partea presedintelui Consiliului. Legile din cadrul reformei judiciare sunt, in mai multe puncte, o incalcare a Constitutiei Poloniei", a precizat, vineri, purtatorul de cuvant, Waldemar Zurek, relateaza AFP.

La fel ca si in Romania, Consiliul Magistraturii este o organ insarcinat cu garantarea independentei justitiei. Conform criticilor, ultimele reforme din Polonia risca sa reduca aceasta independenta, in favoarea puterilor legislativa si executiva.

"Demisia presedintelui Consiliului Magistraturii va deveni efectiva luni, cu o zi inainte de intrarea in vigoare a legilor reformei judiciare", a mai precizat Zurek.

Adoptarea de legi controversate a impins Polonia intr-o profunda criza politica. Varsovia este acuzata de Comisia Europeana de nerespectarea statului de drept.

La 20 decembrie, dupa luni de avertismente, Comisia Europeana a declansat impotriva Poloniei o procedura fara precedent, care ar putea duce la suspendarea drepturilor de vot in UE ale Varsoviei daca aceasta nu va renunta la reformele controversate.

Noaptea ca hotii, varianta poloneza. Parlamentul a modificat drastic Codul Electoral si a conferit puteri sporite GuvernuluiComisia Europeana ia o masura fara precedent pentru apararea statului de drept: Declanseaza Articolul 7 al Tratatului UE impotriva PolonieiPresedintele Poloniei promulga doua legi ale justitiei controversate, in ziua in care CE a declansat in premiera Articolul 7

Opozitia reproseaza legii referitoare la Consiliul Magistraturii in special politizarea acestei institutii, ai carei membri vor fi de acum numiti de parlament.

Noul premier conservator polonez Mateusz Morawiecki si-a exprimat miercuri speranta ca va "explica" Bruxellesului fundamentele reformei, fara a fi obligat la "concesii".

"Sunt increzator ca aducand explicatii suplimentare privind intentiile noastre de reforma a sistemului judiciar, vom putea clarifica numeroase neintelegeri", a declarat Morawiecki intr-o intalnire cu corespondentii de presa straini la Varsovia.

Cine este noul premier al PolonieiCe va fac ...citeste mai departe despre "Presedintele Consiliului Magistraturii din Polonia demisioneaza in semn de protest fata de Legile Justitiei: E un strigat de disperare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#presedinte Consiliul Magistratilor demisioneaza Polonia, #legile Justitiei Polonia , #Stiri International