Presedintele PE: Europa ar trebui sa se teama de raspandirea natiunilor mici

Duminica, 22 Octombrie 2017, ora 22:25
974 citiri

Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat duminica faptul ca Europa "ar trebui sa se teama" de fenomenul divizarii nationale, pe fondul crizei din Catalonia si al referendumului de autonomie din regiunile italiene Lombardia si Veneto.

"Evident ca Europa trebuie sa se teama de proliferarea statelor mai mici. De aceea nimeni in Europa nu intentioneaza sa recunoasca independenta Cataloniei. Chiar si (premierul britanic) Theresa May, in plina furtuna de Brexit, a spus ca Marea Britanie nu va recunoaste niciodata Catalonia.

Spania a fost de-a lungul istoriei un stat unificat, cu multe regiuni autonome, cu diverse populatii care vorbesc de asemenea limbi diferite, dar care fac parte dintr-un stat unificat. Nu prin degradarea conceptului de natiune vom consolida Europa", a spus Tajani, intr-un interviu pentru cotidianul Il Messaggero.

Doua dintre cele mai bogate regiuni ale Italiei, Lombardia si Veneto, a organizat duminica referendumuri de autonomie, pe fondul nemultumirilor legate de reducerile bugetare cerute de catre guvernul de la Roma.

Antonio Tajani a subliniat diferentele dintre referendumul de independenta din Catalonia, declarat ilegal de catre guvernul spaniol si de catre Curtea Constitutionala, si demersul din regiunile italiene.

"In primul rand, acele doua referendumuri sunt legitime, cum nu a fost cazul in Catalonia. In Spania nu este vorba despre autonomie, ci despre proclamarea independentei in semn de sfidare fata de statul de drept si impotriva Constitutiei spaniole", a spus Tajani.

Guvernul central din Roma sustine ca referendumurile din Lombardia si Veneto sunt inutile, dar sunt permise de catre Constitutia Italiei. Sustinatorii referendumurilor consultative insista ca regiunile lor trimit mai multe fonduri.

Presedintele Cataloniei nu accepta decizia Madridului: E cel mai urat atac de dupa FrancoReactii dure din Catalonia si proteste la Barcelona, dupa ce premierul Spaniei a anuntat ca preia controlul regiuniiPremierul Spaniei anunta alegeri anticipate si declanseaza ridicarea autonomiei Cataloniei ...citeste mai departe despre "Presedintele PE: Europa ar trebui sa se teama de raspandirea natiunilor mici" pe Ziare.com

#Antonio Tajani Catalonia, #referendum Catalonia, #referendum Lombardia Veneto , #Stiri International