Pretul aurului se apropie de un nou record

Luni, 12 Noiembrie 2012, ora 17:50
1811 citiri
Pretul aurului se apropie de un nou record

Pretul aurului se indreapta catre un nou nivel record, de 2.000 de dolari/ uncia, pe fondul scaderii productiei, cresterii costurilor, dar si a cererii tot mai mari din partea bancilor centrale si a consumatorilor chinezi.

Jamie Sokalsky, director general la Barrick Gold, cel mai mare producator mondial de aur, sustine ca oferta va avea probleme in a tine pasul cu cresterea cererii pe masura ce incertitudinile economice si noile instrumente de investitii din Asia vor atrage si mai multi investitori spre aur. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra pretului metalului galben.

"Daca cererea continua sa creasca, asa cum credem noi ca se va intampla ca urmare a achizitiilor crescute ale Chinei, noilor cereri pentru investitii in aur si a achizitiilor de aur ale bancilor centrale, pot estima ca pretul aurului va ajunge anul viitor la 2.000 de dolari uncia, poate chiar mai mult", a declarat Sokalsky, potrivit Agerpres.

"Va fi o miscare determinata de cerere", a adaugat directorul Barrick Gold.

Luni, la bursa de la New York cotatia aurului a atins cea mai ridicata valoare din ultimele trei saptamani, pe fondul speculatiilor ca investitorii cauta sa se protejeze de riscul ca SUA sa se confrunte cu o asa numita "prapastie fiscala". La ora 7:49 a.m. uncia de aur cu livrare in decembrie era cotata cu 1.737 dolari pe piata Comex de la New York. De asemenea, lingourile cu livrare imediata erau cotate la 1.737,30 dolari la bursa de la Londra.

Potrivit Consiliul Mondial al Aurului, cererea mondiala de aur a crescut cu 0,4% in 2011 pana la nivelul record de 4.076,1 tone, cel mai ridicat nivel de dupa 1997, iar in termeni de valoare, cerea de aur a fost estimata la 25,5 miliarde de dolari in 2011, depasind pentru prima data pragul de 200 de miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret aur, #cerere aur, #crestere pret aur, #pret aur 2013 , #Stiri International