Pretul petrolului continua sa creasca, iar bursele scad din cauza razboiului din Siria

Miercuri, 28 August 2013, ora 10:31
1675 citiri
Pretul petrolului continua sa creasca, iar bursele scad din cauza razboiului din Siria

Bursele asiatice inregistrau scaderi la sfarsitul sedintei de miercuri in timp ce cotatia barilului de petrol continua sa creasca, pietele financiare fiind ingrijorate de o eventuala interventie militara occidentala in Siria dupa presupusul atac cu arme chimice al regimului de la Damasc.

Indicele Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a inchis sedinta de miercuri in scadere cu 1,51% pana la valoarea de 13.338,46 puncte. De asemenea, in jurul orei 03.30 GMT, indicele Kospi al bursei de la Seul inregistra o scadere de 0,95%, indicele SX200 al bursei de la Sydney inregistra o scadere de 1,16%, in timp ce indicele bursei de la Hong Kong a incheiat prima prima sedinta de miercuri in scadere cu 1,74%, transmite AFP.

La fel ca si pietele bursier europene si americane, care au incheiat sedinta de marti in scadere, bursele asiatice mizeaza pe o revenire a riscurilor geopolitice. In plus, bursa nipona este afectata si de consecintele aprecierii yenului, considerat drept o valoare de refugiu in perioade dificile. Insa aprecierea monedei japoneze ii afecteaza pe marii exportatori niponi, ale caror venituri inregistrate in strainatate se diminueaza in momentul convertirii in yeni daca cursul monedei japoneze creste.

La randul sau cotatia petrolului continua sa creasca dupa ce marti a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni (in cazul titeiului WTI) si cea mai ridicata valoare din ultimele sase luni (pentru titeiul Brent). In cursul schimburilor care au avut loc dimineata barilul de titei "light sweet crude" (WTI) cu livrare in luna octombrie a crescut cu 1,26 dolari pana la 110,27 dolari. De asemenea barilul de titei Brent din Marea Nordului a castigat 1,54 dolari pana la 115,90 dolari.

"Posibilitatea unei lovituri militare in Siria creste cu fiecare minut iar investitorii sunt ingrijorati de posibilitatea destabilizarii regiunii Orientului Mijlociu", subliniaza Kathy Lien, analista la BK Asset Management.

In ceea ce priveste cotatia petrolului, operatorii iau in calcul "riscul perturbarii tranzactiilor si transportului titeiului in regiune", a apreciat la randul sau Michael McCarthy, de la firma CMC Markets din Sydney.

Ministrul american al Apararii, Chuck Hagel, aflat intr-un turneu in Asia, a avertizat marti ca fortele armate americane sunt gata pentru o actiune militara daca presedintele Barack Obama isi va da acordul.

Siria este un mic producator de petrol (cateva zeci de mii de barili de titei pe zi) insa pietele financiare se tem ca o interventie internationala ar putea destabiliza intreaga regiunii a Orientului Mijlociu, o zona cheie pentru productia mondiala de petrol.

La inceputul crizei, in luna martie 2011, Siria extragea aproximativ 380.000 de barili pe zi. La inceputul lunii august, dupa doi ani de razboi civil, productia de petrol a Siriei a scazut la 39.000 de barili pe zi. Cu toate acestea pietele se tem de posibilitatea ca conflictul din Siria sa puna in pericol mize mai mari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret petrol, #scadere burse, #piete razboi Siria , #Stiri International