Preturile la petrol au inceput sa creasca, din nou

Luni, 21 Mai 2012, ora 19:00
1722 citiri
Preturile la petrol au inceput sa creasca, din nou

Pretul petrolului a crescut pentru prima oara in ultimele sapte zile, dupa ce China a anutat ca va stimula cresterea economica, iar Goldman Sachs sustine ca echilibrul intre cererea si oferta de titei este in scadere.

Pe 18 mai, contractele futures intermediate de West Texas Intermediate au castigat 0,8 la suta, asta dupa ce ajunsesera la cel mai scazut nivel din ultimele sapte luni. Intr-un raport Goldman Sachs se arata ca declinul cererii de petrol a fost nejustificat.

China se axeaza mai mult pe stimularea cresterii economice

Intre timp, China sustine ca se va concentra mai mult pe stimularea cresterii economice, spune premierul Wen Jiabao, citat de agentia de stiri oficiala, Xinhua News Agency. Indicele brut al puterii relative a ramas sub 30, un semn ca aceasta poate fi supravanduta.

"Cresterea Chinei continua sa fie sustinuta si robusta", a spus Christopher Bellew, senior broker la Bache Jefferies Ltd. din Londra. "Majorarea preturilor petrolului este, in cele din urma, cauzata de cererea in crestere puternica, in state precum China si India. Preturile par sa fi atins o valoare minima la chinezi", sustine brokerul.

Cotatiile petrolului brut, cu livrare in iunie, au crescut cu aproape 72 de centi, ajungand la 92,20 dolari pe baril, la tranzactionarea electronica pe New York Mercantile Exchange, in timp ce la Bursa de la Londra a fost de 91,71 dolari, la 10:51, ora Londrei.

Acesta a scazut cu 1,2 la suta pe 18 mai, la 91,48 dolari, cel mai mic pret inregistrat de pe data de 26 octombrie si pana astazi. Contractele de livrare in iulie au fost mult mai active si a au urcat cu 57 de centi, pana la 92,37 dolari barilul. Chiar si asa, preturile sunt mai mici cu 7 la suta, in acest an, fata de anul trecut.

Petrolul Brent cu livrare in iulie s-a majorat cu 38 de centi, sau 0,4%, ajungand la 107,52 dolari pe baril, in Londra.

Contractele futures de la West Texas Intermediate au atins valoarea de 15.44 dolari, comparativ cu cat a inregistat referinta europeana.

Stocuri destule in SUA

Saptamana trecuta, diferenta s-a redus cu 4,9 la suta, motivul fiind activarea unei conducte care ar putea facilita o saturare a stocurilor brute din SUA.

Enterprise Products Partners LP (EPD) si Enbridge Inc (ENB) au inceput transportul maritim de petrol pe 19 mai, prin conducta Seaway, din Cushing, Oklahoma, cu o capacitate de 150.000 barili pe zi.

"In pofida datelor care nu prevad o imbunatatire a starii economiei mondiale prea curand, cererea de petrol continua sa fie in crestere", a declarat David Greely, analist in domeniul energiei la Goldman Sachs din New York.

"De fapt, furnizarea de petrol pe piata este tot mai limitata de incapacitatea Iranului de a-l comercializa, din cazua efectelor sanctiunilor americane si europene", sustine Greely.

Petrolul are, pe termen lung, un suport tehnic de 89,83 dolari pe baril, la Bursa de la New York, conform datelor compilate de Bloomberg. Pe graficul saptamanal, cea mai mica valoare, inregistrata in decembrie 2008, a fost de 32,40 de dolari barilul, o imensa scadere de la 146,27 de dolari, la cat era tranzactionat in iunie acelasi an. Ultimele contracte futures tranzactionate la aceasta valoare au avut loc in noiembrie 2011.

Rezervele sauditilor

Indicele brut al puterii relative a ramas sub 30 de puncte din data de 11 mai 2012, semn ca viitoarele pierderi nu pot fi sustinute. Ordinele de cumparare au tendinta de a fi grupate la nivelul de sprijin. In momentul de fata, indicele brut al puterii relative a scazut pana la 23 de puncte.

Brent, pretul de referinta pentru mai mult de jumatate din tranzactiile cu petrol la nivel international, a cazut cu 3% incepand cu 13 mai, ziua cand Ali al-Naimi, ministrul petrolului din Arabia Saudita declara ca barilul va scadea la 100 de dolari, din cauza faptului ca productia zilnica compenseaza cererea.

#preturi petrol, #cotatii internationale petrol, #bursa de la new york, #pret petrol crud, #cotatiii Brent , #Stiri International