Prezenta trupelor ruse in Transnistria e neconstitutionala. Dodon acuza magistratii ca n-au vrut sa-si compromita cetatenia romaneasca

Miercuri, 03 Mai 2017, ora 12:20
918 citiri
Prezenta trupelor ruse in Transnistria e neconstitutionala. Dodon acuza magistratii ca n-au vrut sa-si compromita cetatenia romaneasca
Foto: Arhiva Ziare.com

Prezenta pe teritoriul Republicii Moldova a oricaror trupe sau baze militare, conduse si controlate de catre state straine, este neconstitutionala, conform unei decizii adoptate marti de Curtea Constitutionala de la Chisinau.

Curtea a fost sesizata in aceasta privinta de Partidul Liberal acum trei ani, la 26 mai 2014. Liberalii cerusera Curtii sa spuna daca neutralitatea este anulata in conditiile in care in 1994 - momentul declararii neutralitatii in Constitutie - pe teritoriul republicii se aflau trupe straine, relateaza Radio Chisinau si Unimedia.

Curtea a decis ca ocupatia militara a unei parti a teritoriului Republicii Moldova in momentul declararii neutralitatii, precum si lipsa recunoasterii si a garantiilor internationale a acestui statut, nu afecteaza validitatea prevederii constitutionale referitoare la neutralitate.

Desi documentul privind neutralitatea specifica in mod clar faptul ca "Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul sau", in partea estica a tarii mai sunt trupe "de ocupatie" ale Federatiei Ruse, a declarat marti Alexandru Tanase, presedintele Curtii Constitutionale, la un post de televiziune local.

"Practic, ocupatia sovietica/ruseasca nu a incetat in partea estica a tarii nici astazi, cu toate ca a fost proclamata independenta Republicii Moldova. Federatia Rusa a recunoscut-o, dar si-a retras armata numai din partea vestica a teritoriului moldovean (sub ocupatie a mai ramas 11% din suprafata Republicii Moldova) ", subliniaza el. Astfel, faptul ca Federatia Rusa "nu si-a retras trupele din estul tarii, ci, dimpotriva, si-a consolidat prezenta militara in partea transnistreana a Republicii Moldova, constituie o incalcare a prevederilor constitutionale referitoare la independenta, suveranitatea, integritatea teritoriala si neutralitatea permanenta a Republicii Moldova, precum si a dreptului international", a afirmat Tanase.

De asemenea, in cazul unei amenintari la adresa unor valori fundamentale constitutionale ca independenta nationala, integritatea teritoriala sau securitatea statului, autoritatile Republicii Moldova sunt obligate sa ia toate masurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite sa se apere eficient impotriva acestora, se mai arata in hotararea Curtii.

Totodata, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, cum ar fi sistemul de securitate al Natiunilor Unite, operatiuni de mentinere a pacii, operatiuni umanitare etc., care ...citeste mai departe despre "Prezenta trupelor ruse in Transnistria e neconstitutionala. Dodon acuza magistratii ca n-au vrut sa-si compromita cetatenia romaneasca" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trupe ruse Transnistria, #Curtea Constitutionala Chisinau , #Stiri International