Prima criza majora pentru Macron: Si-a ridicat Armata in cap dupa un gest nemaivazut in Franta de aproape 60 de ani

Miercuri, 19 Iulie 2017, ora 13:56
1523 citiri
Prima criza majora pentru Macron: Si-a ridicat Armata in cap dupa un gest nemaivazut in Franta de aproape 60 de ani
Foto: Arhiva Facebook/Emmanuel Macron

Generalul Pierre de Villiers, seful Statului Major al Armatei Frantei, a demisionat miercuri, la cateva zile dupa o disputa publica cu presedintele Emmanuel Macron, plecata de la planurile de reducere a bugetului alocat fortelor militare. E un gest care in Franta nu a mai fost facut din 1958, noteaza presa de la Paris.

In Franta se doreste micsorarea bugetului armatei cu 850 de milioane de euro, in contextul in care in 2017 sunt prevazute reduceri ale cheltuielilor statului in valoare de 4,5 miliarde.

Franta vrea sa atinga tinta de deficit pentru prima data in 10 ani: Economii de 4,5 miliarde de euro, inclusiv la masinile demnitarilor

Insa generalul in varsta de 61 de ani, sef al Statului Major din 2014, s-a aratat de la inceput impotriva micsorarii bugetului Armatei, mai ales in contextul in care Franta e inca in stare de alerta, dupa valul de atentate din ultimii ani.

Prin urmare, miercuri, Pierre de Villiers si-a prezentat demisia, care i-a fost acceptata de presedintele Emmanuel Macron.

"In circumstantele actuale, consider ca nu mai sunt in masura sa asigur durabilitatea modelului Armatei in care cred, pentru a garanta protectia Frantei si a francezilor, astazi si maine, si sa sustin ambitiile tarii noastre.

In consecinta, mi-am asumat responsabilitatile, prezentand astazi demisia presedintelui Republicii, care a acceptat-o", se arata intr-un comunicat al generalului Villiers.

Acesta mai arata, referindu-se la disputele publice avute cu seful statului: "In cel mai strict respect al loialitatii, care nu a incetat vreodata sa fie fundamentul relatiei mele cu autoritatea politica si reprezentanta nationala, am apreciat ca era de datoria mea sa le anunt rezervele mele, in mai multe randuri, cu usile inchise, in deplina transparenta si adevar".

Replica presedintelui, care este si comandantul suprem al fortelor armate franceze, nu s-a lasat asteptata: "Daca seful Statului Major si presedintele sunt pe pozitii opuse intr-o privinta, seful Statului Major este cel care pleaca".

De Villiers si Macron ar fi trebuit sa aiba o intalnire vineri. In iunie, presedintele semnase pentru ca acesta sa ramana in continuare in functie, aminteste The Local.

Demisia generalului este si prima criza majora din mandatul lui Macron.

Citeste mai departe despre "Prima criza majora pentru Macron: Si-a ridicat Armata in cap dupa un gest nemaivazut in Franta de aproape 60 de ani" pe Ziare.com.

#demisie sef Stat Macron Franta, #scandal Franta Macron sef stat major, #demisie Pierre de Villiers Franta , #Stiri International