Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump, sub semnul "fast and furious". Ce urmeaza?

Duminica, 29 Ianuarie 2017, ora 17:57
5733 citiri
Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump, sub semnul "fast and furious". Ce urmeaza?
Foto: Facebook/Donald Trump

Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump a fost una "furioasa" si "pe repede inainte" - fast and furious - scrie presa straina. Desi parea ca odata cu inslatarea in functie avea sa "uite" sau sa-si domoleasca o serie de promisiuni facute in campanie, presedintele american a actionat dimpotriva, "provocator", apreciaza CNN.

In acest registru se inscrie ordinul semnat vineri, prin care li se interzice refugiatilor sirieni intrarea in SUA pe termen nelimitat si se suspenda primirea, in general, de refugiati in SUA timp de patru luni. Mai mult, a fost interzis accesul in SUA pentru cetatenii din sapte tari musulmane, pe termen de trei luni.

In plus, a dat unda verde construirii controversatului zid la granita cu Mexicul si a anuntat ca vor fi angajati inca 5.000 de politisti de frontiera. Intre timp, seful Politiei de Frontiera din SUA, Mark Morgan, fost agent FBI, a anuntat ca demisioneaza, el dand de inteles in cursul unei videoconferinte ca a fost obligat sa ia aceasta hotarare, altfel va fi inlocuit.

Un alt ordin se refera la deportarea imigrantilor condamnati sau acuzati de infractiuni, persoane care sunt "un risc la adresa securitatii publice sau nationale".

Trump a cerut administratiei sale sa publice saptamanal o lista cu infractiunile comise de imigranti. Casa Alba nu a dat detalii suplimentare legat de natura infractiunilor comise de imigranti care vor fi incluse in respectiva lista. Astfel, exista riscul ca un imigrant sa apara pe respectiva lista pentru comiterea unei infractiuni minore, chiar si daca locuieste legal in SUA.

In plus, in lista ceruta de Trump saptamanal administratiei sale se vor afla si informatii despre asa-numitele "metropole sanctuare", unde autoritatile locale refuza sa colaboreze pentru a-i preda pe imigranti agentilor federali responsabili cu deportarile. S-ar putea ajunge la taierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru orasele-sanctuar.

Saptamana plina a lui Trump a mai inclus si retragerea SUA din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), semnat de 12 state. Acesta a fost principalul pilon economic al politicii de reorientare a Administratiei Obama catre regiunea Asia-Pacific in fata unei Chine care se dezvolta rapid. America semnase TPP, dar nu il ratificase.

Si tot in saptamana fast and furious, Trump a semnat ordinul prin care interzice acordarea de fonduri federale pentru ONG-urile internationale care sustin avorturile. Aceasta prevedere a fost introdusa de republicani in 1984, apoi... citeste mai departe despre "Prima saptamana la Casa Alba a lui Donald Trump, sub semnul "fast and furious". Ce urmeaza?" pe Ziare.com

#decizii luate Trump prima saptamana, #primele decizii TRump, #ordine semnate Trump , #Stiri International