Prima tara UE care anunta ca va bloca orice sanctiuni ale Bruxelles-ului impotriva Ungariei

Joi, 13 Septembrie 2018, ora 10:48
1094 citiri
Prima tara UE care anunta ca va bloca orice sanctiuni ale Bruxelles-ului impotriva Ungariei
Foto: Arhiva Pixabay

Polonia, cea mai mare tara fosta comunista din Uniunea Europeana, se va opune oricaror sanctiuni impuse de blocul comunitar Ungariei, al carei guvern este acuzat ca incalca regulile UE privind democratia.

"Fiecare tara are dreptul sau suveran de a face reformele interne pe care le considera potrivite", a precizat Ministerul de Externe polonez intr-un comunicat transmis miercuri seara.

Guvernul conservator de la Varsovia este la randul sau sub tirul criticilor Bruxelles-ului privind o serie de masuri care sunt vazute ca o incalcare a independentei justitiei.

Comisia Europeana ia o masura fara precedent pentru apararea statului de drept: Declanseaza Articolul 7 al Tratatului UE impotriva PolonieiEurodeputatii au aprobat procedura de sanctionare a Poloniei in baza Articolului 7Comisia Europeana lanseaza procedura formala de sanctionare a Poloniei

"Actiunile impotriva statelor membre nu fac decat sa adanceasca diviziunile din cadrul UE, sporind lipsa de incredere actuala a cetatenilor in institutiile europene", se mai arata in comunicat.

Parlamentul European a votat miercuri pentru sanctionarea Ungariei pentru neglijarea normelor privind democratia, drepturile civile si combaterea coruptiei, in prima incercare de a declansa un proces care s-ar putea incheia cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce presupune suspendarea dreptului de vot in cadrul blocului comunitar al statului membru vizat.

De la preluarea puterii in 2010, premierul ungar Viktor Orban s-a folosit de majoritatea sa parlamentara pentru a pune presiune asupra justitiei, mass-media si organizatiilor non-guvernamentale.

El a fost de asemenea cel mai vocal oponent al politicii de deschidere fata de refugiati promovate de cancelarul german Angela Merkel si de alti lideri din UE.

Cum au votat europarlamentarii romani in cazul activarii Articolului 7 pentru Ungaria. Cine a votat pro Viktor Orban?Reactia Ungariei dupa decizia dura din PE: O razbunare meschina a politicienilor pro-imigratie. Vom contesta hotarareaJuncker, in discursul despre starea Uniunii Europene: Respectul pentru Justitie nu e optional. Articolul 7 se va aplica acolo unde nu se respecta statul de dreptNorica Nicolai (ALDE): Sanctionarea Ungariei este o greseala si un dublu standard. Si in Italia e derapaj ...citeste mai departe despre "Prima tara UE care anunta ca va bloca orice sanctiuni ale Bruxelles-ului impotriva Ungariei" pe Ziare.com

#Polonia sanctiuni Ungaria UE , #Stiri International