Primarul Barcelonei acuza Guvernul lui Puigdemont ca a condus Catalonia la dezastru

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 19:01
1187 citiri
Primarul Barcelonei acuza Guvernul lui Puigdemont ca a condus Catalonia la dezastru
Foto: Primaria Barcelonei

Primarul Barcelonei, Ada Colau, a acuzat, sambata, guvernul catalan destituit al lui Carles Puigdemont ca a condus regiunea "la dezastru", in conditiile in care majoritatea catalanilor "nu dorea" o declaratie de independenta.

Prezenta la o reuniune a partidului sau Catalunya en Comu (de stanga), Ada Colau a pretins explicatii din partea liderilor separatisti, cerand in acelasi timp eliberarea celor aflati in arest, transmite AFP.

"Vrem ca detinutii sa fie eliberati, dar vrem si ca un guvern iresponsabil care a condus tara la dezastru sa-si infrunte (responsabilitatile) si sa-si recunoasca greselile", a declarat Ada Colau, inainte de a participa sambata dupa-amiaza la o mare manifestatie la Barcelona pentru eliberarea politicienilor incarcerati.

Liderii separatisti "au provocat tensiuni in tara (Catalonia) si au prezentat o declaratie unilaterala de independenta pe care majoritatea (populatiei) nu o dorea", a afirmat Ada Colau, care nu sustine independenta, dar este partizana unui referendum de autodeterminare care sa transeze problema.

"Ei au facut aceasta declaratie de independenta, inseland populatia pentru interese partizane", a adaugat ea.

Declaratia de independenta, votata la 27 octombrie de 70 din cei 135 de membri ai parlamentului catalan, "nu a adus republica", a constatat Ada Colau, reprosand Executivului condus de Carles Puigdemont, in prezent destituit, ca a plecat in Belgia, lasand Catalonia "singura in fata incertitudinii".

"Au facut declaratia, apoi au disparut", a acuzat edilul.

Ada Colau a criticat si reactia Guvernului de la Madrid, condus de conservatorul Mariano Rajoy, care a activat articolul 155 din Constitutie pentru a pune Catalonia sub tutela.

Fosta militanta pentru dreptul la locuinte, devenita primar al Barcelonei in iunie 2015, Ada Colau face campanie pentru Podemos (stanga radicala), al treilea partid din Spania, in vederea alegerilor legislative din Catalonia, convocate de guvernul spaniol pentru 21 decembrie.

Citeste si Partidele care sustin independenta Cataloniei, favorite la alegeri, dar pierd majoritatea. Puigdemont, cap de lista ...citeste mai departe despre "Primarul Barcelonei acuza Guvernul lui Puigdemont ca a condus Catalonia la dezastru" pe Ziare.com

#primar Barcelona Catalonia dezastru , #Stiri International