Primavara Araba a costat Orientul Mijlociu 800 de miliarde de dolari

Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 15:17
2319 citiri
Primavara Araba a costat Orientul Mijlociu 800 de miliarde de dolari

Revoltele care au inceput in 2011 in sapte tari arabe au costat 35% din PIB-ul regiunii, potrivit unui raport al bancii HSBC, noteaza vineri ziarul ABC.

In timp ce cataclismul politic si social provocat de Primavara Araba a fost bine documentat si mediatizat, consecintele economice ale revoltelor nu au fost consemnate. Potrivit unui raport publicat saptamana aceasta de banca britanica HSBC, revoltele au costat tarile arabe cifra astronomica de 800 de miliarde de dolari.

Expertii estimeaza ca, intre 2011 si sfarsitul lui 2014, PIB Egiptului, Tunisiei, Libiei, Siriei, Iordaniei, Libanului si Bahrainului, cele sapte tari cel mai afectate de revolte sau de sechelele celor peste doi ani de instabilitate in regiune, va fi cu 35% mai scazut decat daca nu ar fi avut loc aceste revolte.

"In termeni de vieti omenesti, rezultate economice deficitare si fragilizare a institutiilor politice, costurile Primaverii Arabe au fost uriase si vor continua sa creasca", noteaza raportul.

HSBC remarca totodata diferentele existente intre tarile din Golful Persic si situatia mai problematica din nordul Africii. Astfel, Egiptul - o tara unde somajul s-a agravat dupa revolutie iar finantele publice sunt considerate "dezastruoase" - asteapta o crestere economica de 2,2% anul acesta si de 3% in 2014, o rata considerata de analisti insuficienta pentru a crea noi locuri de munca.

Redresarea economica nu va veni nici pentru Tunisia sau Libia, aceasta din urma luptand cu disperare sa-si recupereze productia de petrol.

Perspectivele si sunt si mai sumbre pentru Siria, devastata de un interminabil razboi civil ale carui efecte au paralizat practic economia tarii. Prognozele sunt insa mai bune pentru Golful Persic, o zona care, cu exceptia Bahrainului, a scapat de agitatia politica, in parte datorita raspunsului prompt al guvernantilor care au sporit cheltuielile sociale pentru a aplana protestele.

Potrivit raportului, Dubaiul ar fi una cele mai profitabile tari, datorita reputatiei sale de cea mai sigura destinatie financiara din Orientul Mijlociu. Studiul avertizeaza totusi asupra dependentei petroliere excesive suferita de aceste economii: "Dependenta castigurilor derivate din petrol nu a fost niciodata atat de mare, iar rolul statului - atat de dominant in aceasta zona", conchide raportul.

#pierderi primavara araba, #PIB Orientul Mijlociu, #economie zona araba, #revolutii state arabe , #Stiri International