Primele locuri de munca ale unor laureati ai premiilor Nobel

Marti, 08 Aprilie 2014, ora 09:32
1775 citiri
Primele locuri de munca ale unor laureati ai premiilor Nobel
Sursa foto: Reuters

In incercarea de a afla care au fost primele locuri de munca ale personalitatilor din SUA, Reuters a facut un sondaj, intreband atat directori executivi ai companiilor evaluate la miliarde de dolari, dar si scriitori de succes, personalitati TV sau "guru" din high tech.

Si uite asa a venit timpul ca aceasta intrebare sa fie adresata si restransului club al laureatilor premiului Nobel.

Eugene Fama, premiul Nobel pentru economie

Eugene Fama de la Universitatea din Chicago, care a castigat premiul Nobel pe economie pentru analiza lor empirica a preturilor activelor", a spus ca primul sau loc de munca a fost la o spalatorie pentru automobile.

"La 14 ani locuiam in Boston si am crescut intr-un cartier sarac. Vecinii aveau o spalatorie auto, unde am inceput sa lucrez sambata in tipul scolii. Acelea au fost zile foarte lungi. Atunci, automobilele erau spalate cu mana, nu existau echipamentele de acum. Americanii aveau atunci Ford si Chevy, nu Honda sau Toyota. Aceasta se intampla in 1953, nu ma tin minte cat castigam, dar cred ca mai putin de un dolar pe ora", a spus Fama.

"Mai tarziu, am lucrat la un magazin pentru pentru doamne, in Boston, ET Slattery, si apoi intr-o fabrica de otel. Am facut o multime de bani, dar a fost atat de periculos. Ce am invatat din toate aceste locuri de munca este ca prin educatie se pot obtina mai multe."

Carol Greider, premiul Nobel pentru medicina

La randul sau, Carol Greider, care a luat premiul Nobel pentru medicina pentru descoperirea felului in care cromozomii sunt protejati de telomeri si a enzimei telomeraza, a fost instructor de calarie.

"In liceu am locuit in Davis, California, si imi amintesc ca am aplicat pentru 30-40 de slujbe, de la vandut inghetata la spalat vase. Am fost respins de fiecare data. Am fost primit, pana la urma, la Happy Horse Riding School, situata la 30 de minute in afara orasului. Am luat lectii de calarie de la 6 ani, asa ca am fost un bun profesor", a spus Greider.

David Wineland premiului Nobel pentru Fizica

Catigatorul premiului Nobel pentru Fizica David Wineland, de la National Institute of Standards and Technology, s-a ocupat, prima oara, cu spalatul vaselor si cu distribuirea de ziare.

"Distribuiam ziarul Sacramento Bee la inceputul anilor '50, unul dintre cele mai bune locuri de munca pe care le-am avut. Aveam doua trasee si cateva sute de ziare de distribuit, si foloseam bicicleta. Aveam circa 10 ani cand am inceput si amcastigat circa 1500 de dolari, bani buni in acea vreme", a spus Wineland

"Cea mai neplacuta slujba a fost aceea de la un restauranbt dintr-un centru comercial unde spalam vasele. Castigam 1,25 dolari pe ora. Ce a fost bine a fost ca m-a convins sa ma insctriu la facultate pentru o slujba mai buna. A trebuit sa incep sa muncesc de copil deoarece parintii mei au fost afectati de perioada de criza", a adaugat acesta.

Randy Schekman, premiul Nobel pentru Medicina

Randy Schekman de la Universitatea Berkeley din California, care a primit premiul Nobel in Medicina, a spalat vase de sticla in tinerete.

"Cautam un loc de munca in liceu si am ajuns la laboratorul spitalului din Long Beach, California. Trebuia sa curat vasele de laborataor dar a fost o oportunitate pentru mine sa am la indemana echipamente pentru microbiologie. Am casigat circa 1.000 de dolari in 2-3 luni. Totul se petrecea in vara lui 1966, cand studiile superioare nu erau asa scumpe ca acum. Aceas slujba mi-a adus banii necesari pentru plata unui an de studii", a spus Schekman.

#premiul nobel, #laureati nobel , #Stiri International