Primele rezultate in Marea Britanie: May pierde majoritatea absoluta, Corbyn ii cere demisia. Ce inseamna pentru Brexit

Vineri, 09 Iunie 2017, ora 07:53
997 citiri
Primele rezultate in Marea Britanie: May pierde majoritatea absoluta, Corbyn ii cere demisia. Ce inseamna pentru Brexit
Foto: Arhiva Ziare.com

Conservatorii britanici au obtinut in alegerile legislative 301 mandate - cu zece mai putin decat fosta legislatura -, dupa numararea voturilor in 624 de circumscriptii (din 650).

Laburistii au capatat 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democratii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai putine, potrivit The Guardian.

In total 192 de femei au fost alese joi - un record, potrivit Associated Press.

Conservatorii Theresei May ar urma sa castige 318 pozitii in noul legislativ, in vreme ce 267 de locuri le-ar reveni laburistilor lui Corbyn, potrivit ultimelor proiectii prezentate de catre jurnalistii BBC.

Alte proiectii ii arata pe conservatori oriunde intre 305 si 328 de circumscriptii castigate in Marea Britanie.

Aceste rezultate sunt extrem de apropiate de primele exit-poll-uri, care sugerau ca conservatorii vor obtine 314 parlamentari, iar 266 de pozitii ar urma sa mearga spre laburistii lui Corbyn.

Desi conservatorii vor avea cei mai multi parlamentari, aceste rezultate reprezinta un mare esec pentru premierul May, care voia sa-si intareasca pozitia si sa-si consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

Conservatorii nu vor putea sa formeze singuri un nou executiv si vor trebui sa formeze o coalitie de guvernare, dar liberal-democratii si nationalistii scotieni nu s-au aratat prea incantati de posibilitatea sustinerii unui guvern condus de May.

Un blocaj politic in Legislativ ar putea sa intarzie negocierile pentru Brexit cu celalalte 24 de tari europene.

Laburistii au cele mai multe sanse sa reprezinta o opozitie puternica in timpul negocierilor de Brexit sau chiar sa formeze un nou executiv la Londra, avand in vedere ca-si doresc ramanerea pe piata unica europeana a Regatului Unit.

Citeste si Negocierile pentru Brexit incep oficial pe 19 iunie. Theresa May refuza participarea Scotiei

Reactia lui May dupa esec

Premierul Theresa May a declarat, vineri dimineata, ca tara are nevoie de o perioada de stabilitate si conservatorii isi vor indeplini aceasta datorie, fara sa comenteze rezultatele dreptei in alegerile generale din Marea Britanie, in timp ce si-a acceptat victoria in circumscriptia din Maindenhead, transmite Sky News.

"Este o onoare uriasa si un privilegiu sa fiu aleasa in aceasta circumscriptie. Promit ca voi continua sa muncesc pentru toti membrii cirscumscriptiei mele.

In timp ce ne uitam in intreaga tara, rezultatele incep sa curga. Inca nu am vazut o imagine completa, dar aceasta tara are n ...citeste mai departe despre "Primele rezultate in Marea Britanie: May pierde majoritatea absoluta, Corbyn ii cere demisia. Ce inseamna pentru Brexit" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rezultate alegeri Marea Britanie, #May pierde alegeri Marea Britanie , #Stiri International