Referendum in Turcia: Opozitia contesta rezultatul. Seful Comisiei Electorale respinge acuzatiile de frauda - UPDATE

Luni, 17 Aprilie 2017, ora 12:24
2475 citiri
Referendum in Turcia: Opozitia contesta rezultatul. Seful Comisiei Electorale respinge acuzatiile de frauda - UPDATE

Principalul partid de opozitie din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), a anuntat ca va contesta rezultatele referendumului pentru extinderea puterilor executive ale presedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, informeaza BBC News.

CHP a pus sub semnul intrebarii legitimitatea rezultatelor restranse, citand neregului in cadrul procesului electoral.

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99,95% din voturi, 25 de milioane de cetateni turci (51,3%) s-au pronuntat in favoarea sistemului prezidential, iar 23,7 milioane (48,7%) impotriva.

Turcia intra intr-o noua era: Erdogan primeste super-puteri dupa un referendum cu scor extrem de strans si arestari la vot

Aflarea rezultatelor a fost atat sarbatorita, dar si intampinata cu proteste.

Erdogan a castigat super-puteri la referendum: Zeci de mii de turci il sarbatoresc in strada. Germania face apel la calm

CHP refuza sa accepte victoria presedintelui turc in cadrul referendumului si solicita renumararea a pest 60% din voturi, criticand decizia de a numara si buletinele care nu au fost stampilate de oficialii turci, daca nu se dovedeste ca sunt fraudate.

Trei din cele mai mari orase turce, Istanbul, Ankara, Izmir, au votat "nu" in cadrul referendumului pentru schimbarile constitutionale.

Sustinatorii opozitiei au protestat zgomotos folosindu-se de oale si tigai, in cadrul unei forme traditionale de protest.

Proteste in Turcia: rezultatele referendumului, contestate cu oale si tigai

UPDATE 12:20 - Seful Inaltei Comisii Electorale (YSK) a respins acuzatiile de frauda in referendumul din Turcia care-i va acorda presedintelui Recep Tayyip Erdogan puteri sporite, relateaza The Associated Press.

Doua partide de opozitie s-au plans de un numar de nereguli in consultarea de deuminica, inclusiv de o decizie a YSK de a accepta ca valide buletine de vot care nu erau stampilate.

Sadi Guven, presedintele YSK, a aparat decizia institutiei.

El a declarat luni, pentru presa, ca decizia a fost luata pentru ca alegatori carora li s-a dat din greseala buletine de vot nestampilate sa nu fie "victimizati".

El a insistat asupra faptului ca niciunul dintre buletinele de vot declarate valide nu sunt false sau exprimate fraudulos.

Principalul partid de opozitie se pregatea luni sa conteste rezultatele referendumului in urma caruia presedintele Recep Tayyip Erdogan a obtinut o victorie fragila.

Tabara "da" a obtinut 51,41% din voturile exprimate in consultarea de duminica, iar taba ...citeste mai departe despre "Referendum in Turcia: Opozitia contesta rezultatul. Seful Comisiei Electorale respinge acuzatiile de frauda - UPDATE" pe Ziare.com

#referendum Turcia contestat opozitie, #referendum Turcia rezultate , #Stiri International