Printul saudit isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului Khashoggi

Vineri, 27 Septembrie 2019, ora 09:45
951 citiri

Printul mostenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus ca isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului disident Jamal Khashoggi, dar a subliniat ca a aflat despre aceasta dupa comiterea faptelor.

Arabia Saudita, in special Mohammad bin Salman, a fost tinta criticilor dupa asasinarea jurnalistului, in urma cu aproape un an.

La 2 octombrie 2018, Jamal Khashoggi, care colabora printre altele cu Washington Post si locuia in Statele Unite, a fost ucis si dezmembrat in consulatul tarii sale la Istanbul de un comando de agenti sauditi veniti de la Riad.

"Imi asum intreaga responsabilitate pentru ca aceasta s-a intamplat sub domnia mea", i-a declarat printul unui reporter in decembrie 2018, potrivit citatelor reproduse intr-un documentar al programului Frontline de la PBS care va fi difuzat saptamana viitoare.

Printul mostenitor a tinut sa sublinieze ca a aflat despre asasinat abia dupa ce a fost comis.

Intrebat in marja unei curse automobilistice din apropiere de Riad despre motivul pentru care nu a fost la curent cu crima, printul a raspuns: "Avem 20 de milioane de oameni. Avem trei milioane de angajati ai guvernului".

Iar la intrebarea cum a putut un grup de agenti sa ia un avion regal pentru a merge la Istanbul ca sa comita crima, el a spus: "Am responsabili, ministri care urmaresc lucrurile, ei sunt responsabili".

Mohammad bin Salman a fost acuzat de implicare personala in uciderea jurnalistului.

Senatul american a adoptat o rezolutie care atribuie printului saudit responsabilitatea asasinatului, pe baza concluziilor CIA aratand ca "nu exista nicio indoiala" ca el a "ordonat" uciderea lui Khashoggi.

Dupa ce initial a negat crima, Riadul a avansat mai multe versiuni contradictorii si sustine in prezent ca jurnalistul a fost ucis in cursul unei operatiuni a unor agenti fara autorizatie oficiala.

Justitia saudita l-a declarat nevinovat pe printul mostenitor si a pus sub acuzare 11 persoane, reclamand pedeapsa cu moartea in cinci cazuri.

Cazul Khashoggi: Dovezile justifica o ancheta internationala asupra printului mostenitor sauditCazul Jamal Khashoggi: Inainte sa fie asasinat, jurnalistului i-au fost monitorizate ilegal conversatiileAsasinatul jurnalistului Khashoggi: Printul mostenitor saudit a spus in 2017 ca i-ar dedica un glontThe Guardian: Va supravietui "marele reformator" al Arabiei Saudite presupusului asasinat al jurnalistului Jamal Khashoggi? ...citeste mai departe despre "Printul saudit isi asuma responsabilitatea asasinarii jurnalistului Khashoggi" pe Ziare.com

#caz Jamal Khashoggi, #ucidere Khashoggi printul mostenitor , #Stiri International