Procuratura din Franta cere condamnarea lui Sarkozy pentru coruptie

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 14:44
1115 citiri
Procuratura din Franta cere condamnarea lui Sarkozy pentru coruptie
Foto: Twitter/Nicolas Sarkozy

Procuratura Nationala Financiara (PNF) din Franta a cerut condamnarea lui Nicolas Sarkozy pentru "coruptie" si "trafic de influenta" in scandalul interceptarilor, comparand unele metode ale fostului presedinte cu ale unui "infractor experimentat", a dezvaluit sambata cotidianul Le Monde.

La 5 octombrie, procurorul a intentat un proces impotriva fostului sef de stat, precum si avocatului sau si unui fost magistrat.

In acest rechizitoriu de 79 de pagini, consultat de Le Monde, PNF apreciaza ca "exista acuzatii suficiente impotriva lui Nicolas Sarkozy si Thierry Herzog (avocatul sau) ca au comis fapte de coruptie si trafic de influenta active pentru care au fost trimisi in judecata".

Anchetatorii au realizat ca fostul sef de stat si avocatul sau comunicau de pe telefoane mobile cumparate sub identitate falsa - Paul Bismuth, in cazul lui Nicolas Sarkozy: "un mod de operare cel mai adesea utilizat de infractori experimentati cautand sa dejoace supravegherea judiciara", a subliniat PNF.

In opinia Procuraturii, conversatiile inregistrate arata ca Nicolas Sarkozy a incercat sa obtina, in 2014, prin intermediul avocatului sau, informatii secrete de la un inalt magistrat al Curtii de Casatie, Gilbert Azibert, intr-o procedura in care cerea restituirea agendelor sale confiscate in dosarul Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L'Oreal. Atunci, in 2013, nu s-a inceput urmarirea penala pentru Sarkozy.

Sarkozy si Herzog "au vorbit frecvent despre mijloacele de a obtine un avantaj din prezenta in cadrul Curtii de Casatie a unui inalt magistrat care le era devotat, repede identificat ca fiind Gilbert Azibert", potrivit PNF.

Aceasta din urma "a incercat sa obtina un avantaj din aceasta situatie solicitand, si obtinand, ca recompensa si in contrapartida, interventia lui Nicolas Sarkozy in sprijinul candidaturii sale pentru un post judiciar in Monaco", a adaugat Procuratura.

Avocatii au la dispozitie o luna pentru a raspunde solicitarilor Procuraturii, ultima etapa inainte de ordonanta de incepere sau de neincepere a urmaririi penale.

Solicitati de AFP, avocatii lui Nicolas Sarkozy si Thierry Herzog nu au dorit sa faca niciun comentariu. ...citeste mai departe despre "Procuratura din Franta cere condamnarea lui Sarkozy pentru coruptie" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nicolas Sarkozy infractor, #Nicolas Sarkozy interceptari telefoane, #Nicolas Sarkozy coruptie, #Sarkozy trafic influenta , #Stiri International