Producatorii de camere video pentru smartphone fac pasul catre piata automobilelor

Luni, 11 August 2014, ora 14:30
1833 citiri
Producatorii de camere video pentru smartphone fac pasul catre piata automobilelor
Sursa foto: Reuters

Producatorii sud-coreeni de camere pentru smartphone se arata tot mai interesati de piata automobilelor, in incercarea de a compensa scaderea ritmului de crestere a vanzarilor de telefoane inteligente.

Automobilele din clasele superioare pot avea in dotare pana la opt camere video, iar numarul acestora poate ajunge si la 12, daca vor fi inlocuite oglinzile retrovizoare, conform Mcnex Co, producator de camere video pentru telefoane, care are printre clienti pe Samsung, informeaza Reuters.

Pentru ca tehnologia a inceput sa fie implementata si pe modelele mai ieftine, piata camerelor pentru automobile ar putea sa creasca de sapte ori din 2011 pana in 2018, la 6,6 miliarde de dolari, conform celor de la Techno Systems Research.

Aceasta piata va fi sustinuta si de noi reglementari privind siguranta circulatiei automobilelor ce vor fi introduse in SUA din 2018, dar si de aparitia automobilelor care se conduc singure, cum este cel dezvoltat de Google.

"Ne asteptam ca piata camerelor video pentru automobile sa aiba o crestere exploziva", a spus Lee Hyo-cheol, cercetator principal la producatorul de componente auto Hyundai Mobis.

Cat costa o camera video pentru automobile

Insa aceste camere trebuie sa fie mai rezistente decat cele pentru telefoane. Modelele vor fi supuse unor teste printre care se gasesc si scufundarea in apa, si expunerea pentru 1.000 de ore la temperaturi extreme care se schimba brusc.

"Camerele pentru vehicule sunt complet diferite cele pentru mobile din punct de vedere al specificatiilor", a spus Lee.

Pretul pentru camerele pentru automobile este de circa 32 de dolari, fata de patru dolari pentru camerele pentru telefoane, conform celor de la Mcnex, care anul trecut au obtinut 19% din venituri de pe acest segment, comparativ cu 2% in 2007. Pretul ar putea sa scada, totusi, daca volumul productiei va creste.

In 2020, se estimeaza ca volumul vanzarilor de camere pentru automobile vor ajunge la 83 de milioane de unitati, de cinci ori mai multe decat in 2012, se mai arata intr-un raport al celor de la IHS Automotive. Comparativ, vanzarile de smartphone, care au de obicei doua camere, vor creste cu 6% in 2018, fata ritmul de 39% inregistrat anul trecut.

De la Apple la BMW

Hyundai Mobis cumpara camere de la Mcnex, LG Innotek si Sekonix, pe care le integreaza in sistemele de parcare, pe care le vinde mai departe producatorilor de automobile Hyundai Motor si Kia Motors. Modelul de top din clasa celor de la Hyundai are cinci camere, dintre unele sunt folosite pentru sistemul video care detecteaza daca vehiculul schimba directia de circulatie.

LG Innotek, care furnizeaza camere celor de la Apple pentru iPhone, a intrat anul trecut pe piata camerelor video pentru automobile, fiind in prezent negocieri cu BMW, conform unor surse apropiate discutiilor. Compania nu a comentat aceste informatii, iar un purtator de cuvant al reprezentantei BMW din Coreea a precizat ca LG Innotek este printre companiile cu care se poarta discutii.

Si Skonix, care produce lentile pentru Samsung, este furnizor si pentru Hyundai Motor si General Motors prin companiile Hyundai Mobis, respectiv Delphi Automotive.

De asemenea, lentilele Sekonix, intra in dotarea camerelor produse de Gentex pentru automobilele Volkswagen si Audi, a precizat un oficial al companiei, care nu si-a dezvaluit identitatea.

Preturile pot sa scada daca va creste concurenta

Piata camerelor video pentru vehicule, care se limiteaza in mare masura la modele high-end, este deja aglomerata - aici fiind prezenti mai ales furnizorii de sisteme complete de camere video, care cuprind atat lentilele si senzori de imagine, cat si circuitele electronice.

Panasonic si Sony sunt principalii furnizori de camere pentru sistemele de parcare, conform IHS, iar segmentul camerelor frontale este dominat de Continental, Bosch si Autoliv.

"Este foarte dificil pentru producatorii de camere video pentru telefoane sa intre pe piata modelelor pentru automobile, in special pe segmentul camerelor frontale, mai complexe", a spus Helena Perslow, analist la IHS.

Continental si Bosh instaleaza pe sistemele video frontale si aplicatii care, de exemplu, franeaza automobilul cand "vede" un obstacol in fata, ceea ce duce la cresterea complexitatii echipamentelor.

Si alti producatori de lentile pentru smartphone, printre care Haesung Optics si Kolen, sunt interesati de extinderea prezentei pe alte piete.

Haesung deja este in cautarea de clienti pentru lentilele sale destinate camerelor de parcare, a spus un oficial al companiei.

La randul sau, Kolen inca nu este prezent pe acest segment deoarece concurenta este mare, iar intrarea lor ar putea sa determine un razboi al preturilor, conform unui oficial al companiei sud-coreene. "Nu toti actualii concurenti vor ramane daca noi intram pe aceasta piata".

#camere video, #automobile video, #tehnologie automobile, #piata automobile , #Stiri International