Productia de petrol din cadrul proiectului de exploatare Kasagan ar putea incepe in 2014

Joi, 04 Septembrie 2008, ora 14:17
1515 citiri
Productia de petrol din cadrul proiectului de exploatare Kasagan ar putea incepe in 2014

Productia la campul petrolier Kasagan din Kazahstan, prevazuta sa inceapa in 2013, ar putea fi amanata, conform anuntului unui oficial din industria petrolului, citat de Reuters. Inceperea productiei ar putea fi intarziata din motive tehnice, nu contractuale, a anuntat Tumir Kulibayev, directorul executiv al  grupului KazEnergy Association care reuneste principalele companii petroliere din Kazakhstan, printre care si firma de stat KazMunaiGas.


"Se discuta despre inceperea productiei in octombrie 2013, dar ar fi imposibil sa demaram proiectul in timpul iernii, deci vom incepe in 2014", a declarat Kulibayev in timpul unei conferinte de presa.


Productia de petrol in cadrul proiectului Kasagan va fi de 450.000 barili petrol/zi, incepand din 2014, a mai spus Kulibayev.


In iunie, autoritatile kazahe si grupul de investitori straini au fixat inceperea productiei de petrol in 2013, la un an dupa descoperirea celei mai mari resurse de petrol din ultimii 30 ani.  In schimb, consortiul a acceptat sa preintampine depasirea bugetului si sa plateasca compensatii pentru variatia pretului petrolului.


Proiectul de exploatare petroliera reuneste compania energetica italiana Eni, cea mai mare companie petroliera europeana, Royal Dutch Shell Plc, principalul grup petrolier american ExxonMobil,  compania Total, producatorul ConocoPhillips, compania de stat KazMunaiGas si firma japoneza Inpex Holdings Inc.