Productia industriala a Statelor Unite a crescut in luna mai

Luni, 14 Iunie 2010, ora 09:36
1262 citiri
Productia industriala a Statelor Unite a crescut in luna mai

Productia industriala a Statelor Unite a crescut in luna mai, in timp ce preturile au scazut, fapt ce prefigureaza o refacere non-inflationista, axata pe productie, a economiei americane, sustin previziunile preliminare ale economistilor, inaintea publicarii statisticilor oficiale, precizeaza NewsIn.

Productia inregistrata in fabrici, mine si utilitati din Statele Unite a crescut in luna mai cu 0,8%, aceasta fiind cea de-a zecea perioada de crestere consecutiva din ultimele 11 luni.

Cifrele au fost obtinute pe baza previziunilor efectuate de 63 de economisti intervievati de Bloomberg, inaintea publicarii datelor oficiale de catre Rezerva Federala a SUA (FED), pe 16 iunie.

In acelasi timp, costul cosului zilnic de consum din SUA a scazut pentru a doua luna consecutiv, iar sectorul constructiilor de locuinte a inregistrat un usor declin, estimeaza analistii.

"Este foarte placut sa avem parte de crestere continua fara inflatie", sustine Brian Bethune, economist sef pe regiunea Statelor Unite, din cadrul IHS Global Insight, din Lexington, Massachusetts.

"Productia industriala se prezinta in continuare intr-o forma destul de buna", a adaugat economistul.

Economistii afirma ca rapoartele regionale oficiale ce vor fi publicate saptamana viitoare ar putea releva faptul ca productia industriala a reprezentat principalul motor al cresterii economice din luna mai.

Astfel, analistii sustin ca fabricile din districtul federal New York au inregistrat o crestere a productiei pentru a 11-a luna consecutiv, in timp ce regiunea Philadelphia ar putea publica un avans pentru a zecea luna consecutiv.

Deere & Co., cel mai mare producator mondial de echipamente agricole, a anuntat o crestere a vanzarilor de tractoare utilitare de peste 10 procente, in mai, fata de un avans de 6% al ramurii per ansamblu.

In acelasi timp, rapoartele Departamentului Muncii, ce vor fi publicate in cursul saptamanii viitoare, ar putea indica o temperare a ritmului inflatiei in urma scaderii preturilor combustibililor, pe fondul problemelor pietelor financiare.

Estimarile analistilor indica o scadere de 0,2% a preturilor produselor de larg consum in luna mai, dupa o decelerare de 0,1% inregistrata in luna precedenta.

Lipsa inflatiei valideaza strategia Fed de mentinere a ratelor de referinta la imprumuturile de pe piata interbancara pe termen foarte scurt aproape de zero, pentru a incuraja cresterea economica. Urmatoarea decizie a FED asupra dobanzii de politica monetara va fi luata pe 23 iunie.

Totodata, domeniul constructiilor de locuinte ar putea suferi un declin in urmatoarele luni. Conform cifrelor raportate de analisti inaintea publicarii datelor oficiale ale Departamentului de Comert, in luna mai s-a raportat o scadere a lucrarilor anuale din domeniul constructiilor de locuinte, la 648.000, fata de ritmul de 672.000 inregistrat in aprilie.

#productie, #industriala, #sua , #Stiri International