Propunere la Bruxelles: statele-membre sa-si majoreze contributiile la bugetul Uniunii Europene

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 22:00
994 citiri
Propunere la Bruxelles: statele-membre sa-si majoreze contributiile la bugetul Uniunii Europene
Foto: Arhiva Ziare.com

Bugetul Uniunii Europene trebuie intarit, pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta regiunea, Brexitului, sporirii inegalitatilor din societate si schimbarilor climatice.

Astfel, statele-membre ar putea sa isi majoreze contributia, daca propunerea europarlamentarului spaniol Jordi Sole, membru al grupului Verzilor din Parlamentul European (PE), va fi acceptata.

Pentru 2021-2027, Parlamentul European pledeaza pentru venituri mai importante, mai ales prin majorarea contributiei statelor membre la 1,3% din venitul national brut al UE-27 (fara Marea Britanie), adica 1.324,1 miliarde de euro (calculat la preturile din 2018) . In schimb, proiectul prezentat de Comisia Europeana in primavara propune un plafon ceva mai scazut, de 1,1%.

PE vrea sa acorde fonduri majorate politicilor destinate tinerilor, cercetarii, cresterii si crearii de locuri de munca, luptei impotriva schimbarilor climatice. Totodata, PE considera ca alocarea de noi resurse in domeniile migratiei, apararii si securitatii nu trebuie sa se faca in detrimentul politicilor agricola si de coeziune.

"Cu cat sunt mai putini bani la bugetul UE, cu atat se indeparteaza realizarea proiectului european. Cifrele din noul buget ne vor arata daca proiectul european va fi unul ambitios din punct de vedere politic", a declarat Jordi Sole, la un seminar organizat la Bruxelles.

Acesta a a explicat ca alocarea de catre fiecare stat membru a unui procent de 1% sau 1,08% din venitul national brut, la bugetul alocat exercitiului financiar multianual, care va acoperi perioada 2021-2027, este insuficienta pentru actualele provocari, iar verzii trimit un mesaj clar Comisiei Europene, solicitand un procent de 4-5% din Venitul Brut National.

La randul sau, europarlamentarul francez Isabelle Thomas, a avertizat: "Daca credem in UE, avem nevoie nu numai de reglementari, ci si de mai multi bani la buget", in special in vederea sporirii contributiilor in domeniul apararii si pentru controlul frontierelor.

"Guvernele statelor membre trebuie sa aleaga: reduc bugetul UE sau bugetele nationale. UE are acum mai multe competente si trebuie sa aleaga", a spus oficialul francez.

Europarlamentarul polonez Jan Olbrycht a explicat ca Parlamentul European a propus alocarea de catre fiecare stat membru a unui procent de 1,3% din venitul national brut, la bugetul alocat exercitiului financiar multianual deoarece "adevarata dezbatere este daca vrem mai multa sau mai putina integrare in UE".

Acesta s-a ...citeste mai departe despre "Propunere la Bruxelles: statele-membre sa-si majoreze contributiile la bugetul Uniunii Europene" pe Ziare.com

#buget UE propunere Brexit , #Stiri International