Protest de 1 Mai la Budapesta: S-a scandat "Europa, nu Moscova!" (Video)

Marti, 02 Mai 2017, ora 07:48
1420 citiri
Protest de 1 Mai la Budapesta: S-a scandat "Europa, nu Moscova!" (Video)
Foto: Facebook/Orban Viktor

Mii de manifestanti si-au declarat, luni, la Budapesta, solidaritatea cu Uniunea Europena, cu ocazia sarbatorii de 1 Mai.

Continuand seria de demonstratii masive din capitala ungara, din ultimele saptamani, ei s-au pronuntat totodata impotriva influentei in crestere a Rusiei, sub regimul premierului Viktor Orban, relateaza Reuters.

AFP, citand presa locala, transmite ca au fost aproximativ 5.000 de protestatari, dintre care multi purtau drapele ale Uniunii Europene. Ei au trecut prin fata ambasadei Rusiei din Budapesta scandand "Europa, nu Moscova!".

Momentum, o miscare politica noua, a convocat marsul de luni, sub sloganul "Apartinem Europei". Formatiunea va participa la urmatoarele alegeri parlamentare, in aprilie anul viitor. Momentum s-a facut cunoscuta in Ungaria prin campania impotriva candidaturii Budapestei la statutul de gazda a Jocurilor Olimpice din 2024.

"Sanatatea, educatia, transportul se deterioreaza. Luptam sa facem sa mearga treaba zi de zi", a afirmat liderul miscarii, Andras Fekete-Gyor, in fata multimii.

URGENT |

"Europe! not #Moscow!" as #Budapest #Hungary pro-EU march passes Russian embassy (in background)

pic.twitter.com/r1S8hJOJyw- Vocal Europe (@thevocaleurope) May 1, 2017

Reuters mentioneaza ca, in ciuda protestelor, prim-ministrul Orban este in continuare foarte bine cotat in sondajele de opinie. La sfarsitul saptamanii trecute, el a dat insa inapoi in privinta unei legi controversate privind invatamantul superior, anuntand ca va da curs cererilor de la Bruxelles si va amenda prevederile care sunt considerate atacuri la libertatea academica.

Viktor Orban i-a declarat razboi lui George Soros: Ungaria trebuie sa riposteze!UE lanseaza o ancheta cu privire la legea anti-Soros, care vizeaza universitatea fondata de acestaIn ciuda protestelor, Parlamentul Ungariei a adoptat legea anti-SorosPresedintele Ungariei a promulgat legea care ar putea duce la inchiderea universitatii lui SorosDepartamentul de Stat al SUA cere Ungariei sa suspende legea anti-SorosGuvernul de la Budapesta face un pas inapoi: Universitatea lui Soros si-ar putea continua activitateaComisia Europeana lanseaza infringement impotriva Ungariei pentru legea anti-Soros ...citeste mai departe despre "Protest de 1 Mai la Budapesta: S-a scandat "Europa, nu Moscova!" (Video)" pe Ziare.com

#manifestatie pro Europa, #demonstratii Budapesta, #premier Viktor Orban , #Stiri International