Proteste masive in Rusia: Si UE cere eliberarea ''fara intarziere'' a manifestantilor arestati

Luni, 27 Martie 2017, ora 11:05
853 citiri
Proteste masive in Rusia: Si UE cere eliberarea ''fara intarziere'' a manifestantilor arestati
Foto: Twitter/ABC News

Uniunea Europeana a cerut luni Rusiei sa ii elibereze "fara intarziere pe manifestantii pasnici" care au fost arestati cu sutele duminica in timpul unor proteste impotriva coruptiei.

"Operatiunile politiei in Federatia Rusa, care a incercat sa disperseze manifestanti si a arestat sute de cetateni, printre care si pe liderul de opozitie Alexei Navalnai, i-au impiedicat sa isi exercite libertatile fundamentale, printre care libertatea de expresie, de asociere si de adunare pasnica, inscrise in Constitutia rusa", a precizat intr-un comunicat un purtator de cuvant a Uniunii Europene, transmite AFP.

"Cerem autoritatilor ruse sa isi respecte pe deplin angajamentele internationale (...), sa respecte aceste drepturi si sa ii elibereze fara intarziere pe manifestantii pasnici care au fost arestati", a adaugat ea.

SUA au condamnat la randul lor arestarile din Rusia, spunand ca ele reprezinta un afront adus democratiei.

Opozantul Alexei Navalnai si sute dintre sustinatorii sai au fost arestati duminica in timpul unor manifestatii anticoruptie de la Moscova si din alte orase din Rusia, una din cele mai puternice mobilizari impotriva presedintelui Vladimir Putin de la preluarea noului sau mandat la Kremlin in 2012.

Aflat la originea acestei mobilizari care a reunit in total zeci de mii de persoane in intreaga tara, inclusiv in orase de provincie de obicei calme, Alexei Navalnai urmeaza sa fie prezentat unui judecator luni, dupa ce si-a petrecut noaptea in arest.

Alexei Navalnai a lansat un apel la organizarea acestor proteste dupa ce la jumatatea lunii martie a publicat un raport in care il acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev ca detine controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.

Inregistrarea video publicata de opozantul rus pe YouTube, in care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionata de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reactionat pana in prezent.

De formatie jurist, Aleksei Navalnii denunta de cativa ani, pe blogul sau, coruptia la nivel inalt din Rusia si si-a anuntat deja intentia de a candida la alegerile prezidentiale din 2018 din Rusia. ...citeste mai departe despre "Proteste masive in Rusia: Si UE cere eliberarea ''fara intarziere'' a manifestantilor arestati" pe Ziare.com

#arestari Rusia proteste reactii, #UE arestari Rusia proteste, #proteste Rusia duminica , #Stiri International