Demonstratii uriase in Grecia impotriva folosirii numelui de Macedonia de catre tara vecina: Daca facem concesii ar fi ca si cum ne-am deschide frontierele!

Duminica, 04 Februarie 2018, ora 18:12
1087 citiri

Sute de mii de persoane au manifestat, duminica, la Atena pentru a cere guvernului elen sa nu accepte folosirea termenului de "Macedonia" in nicio posibila intelegere cu Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei (FYROM).

Principalul orator al protestului, care s-a desfasurat in Piata Syntagma, vizavi de Parlamentul elen, a fost compozitorul Mikis Theodorakis, in varsta de 92 de ani, care a fost decenii la rand un simbol al stangii elene si a carui participare la miting a provocat deceptie in acest sector al societatii.

Casa lui Theodorakis, care a compus muzica filmului "Zorba grecul", a fost atacata sambata seara cu grafitti si cu pungi cu vopsea, un gest pe care compozitorul l-a atribuit "fascistilor, rasistilor, anarhistilor, teroristilor si criminalilor".

"Sunt un patriot, un internationalist si dispretuiesc si lupt impotriva fascismului, in forma sa cea mai inselatoare si periculoasa, care este stanga", le-a spus Theodorakis participantilor la protest.

"Prin folosirea termenului de Macedonia, Skopje vrea sa-si extinda frontierele in detrimentul Greciei... Daca facem concesii ar fi ca si cum ne-am deschide frontierele celor care ne ameninta", a avertizat el, care a cerut organizarea unui referendum pe tema numelui de Macedonia.

La protest a fost prezent si liderul partidului neonazist Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, insotit de tot grupul sau parlamentar; fostul premier conservator Andonis Samaras; vicepresedintele principalei forte de opozitie, Adonis Georgiadis, si zeci de preoti si primari.

Citeste mai departe despre "Demonstratii uriase in Grecia impotriva folosirii numelui de Macedonia de catre tara vecina: Daca facem concesii ar fi ca si cum ne-am deschide frontierele!" pe Ziare.com.

#Macedonia proteste Grecia, #proteste Atena , #Stiri International