Haos in Venezuela: Proteste mortale intr-o tara cu doi presedinti. Maduro rupe relatiile cu SUA. UE nu se aliniaza in spatele lui Trump

Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 07:37
1181 citiri

Juan Guaido, presedintele Parlamentului venezuelean controlat de Opozitie, s-a autoproclamat miercuri "presedinte in exercitiu" al tarii.

Dupa acest anunt, la Caracas s-au inregistrat violente intre fortele de ordine si simpatizanti ai Opozitiei, transmite France Presse.

Cel putin 16 persoane au murit in urma protestelor antiguvernamentale, a informat portalul de stiri El Pitazo, citat de agentia Tass.

Sute de protestatari au iesit sa protesteze in mai multe localitati din Venezuela, cerand demisia lui Maduro.

Backing Venezuela's opposition: the Trump administration, which on Wednesday, along with Canada and more than a dozen other countries, officially recognized Juan Guaido as interim president https://t.co/OmrVKlAiu1 pic.twitter.com/oBQJECSVJk- CBS Evening News (@CBSEveningNews) 24 ianuarie 2019

Autoproclamarea

"Jur sa imi asum oficial competentele executivului national ca presedinte in exercitiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranzitie si pentru a obtine alegeri libere", a spus Juan Guaido in fata a zeci de mii de partizani reuniti la Caracas pentru a protesta fata de presedintele socialist Nicolas Maduro.

Cu putin inainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Suprema a Venezuelei, cea mai inalta instanta juridica a tarii, alcatuita din fideli ai regimului, a anuntat ca a ordonat o ancheta penala contra membrilor Parlamentului, acuzandu-i de uzurparea prerogativelor presedintelui Maduro.

Opozanti si partizani ai presedintelui Nicolas Maduro au coborat in numar mare in strada miercuri in intreaga tara, intr-o atmosfera puternic tensionata.

Nicolas Maduro a inceput la 10 ianuarie al doilea sau mandat de presedinte al Venezuelei pentru sase ani, dupa o victorie electorala contestata de Opozitie si de comunitatea internationala.

Marti, vicepresedintele american, Mike Pence, a transmis un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i incuraja pe cei care manifesteaza impotriva presedintelui Nicolas Maduro si pentru a evidentia sustinerea americana pentru liderul de opozitie Juan Guaido. Un apel la "o lovitura de stat fascista", a acuzat Nicolas Maduro, citat de AFP.

Armata e cu Maduro

Armata a respins autoproclamarea presedintelui Parlamentului, Juan Guaido, ca presedinte interimar al Venezuelei, a anuntat miercuri ministrul Apararii, Vladimir Padrino, transmite AFP.

"Disperarea si intoleranta submineaza pacea natiunii. Noi, soldati ai patriei, nu acceptam un presedinte impus in umbra ...citeste mai departe despre "Haos in Venezuela: Proteste mortale intr-o tara cu doi presedinti. Maduro rupe relatiile cu SUA. UE nu se aliniaza in spatele lui Trump" pe Ziare.com

#proteste morti Venezuela, #Trump Venezuela UE , #Stiri International