Protestele de la Moscova, prima fisura in fortareata lui Putin

Joi, 30 Martie 2017, ora 17:22
1048 citiri

De cinci ani nu au mai fost proteste in Rusia la adresa regimului Putin. Anexarea Crimeii i-a adus liderului de la Moscova o sustinere de aproape 80 de procente.

O astfel de popularitate ii ofera unui politician o libertate de actiune totala. Si asta s-a si intamplat.

Vladimir Putin a destabilizat Ucraina din cauza ca "Maidanul" l-a alungat de la putere pe fostul presedinte filorus Ianukovici. S-a amestecat in politica europeana si in cea americana, sustinand populismul si incercand sa slabeasca NATO, SUA si Uniunea Europeana. Intr-o mare masura a reusit, dar de duminica soarta lui Vladimir Putin a inceput sa se schimbe.

Doua evenimente diferite petrecute in ziua de 26 martie au generat o noua tendinta in ce priveste evolutia celui mai puternic om al planetei, e vorba de Vladimir Putin, conform Time Magazine si CNN.

Alegerile din Bulgaria au fost castigate de partidul de centru-dreapta GERB, condus de fostul prim-ministru Boiko Borisov. Socialistii erau cotati cu prima sansa, fiind o formatiune politica sponsorizata de Moscova si care si-a facut campanie conform unei strategii dezvoltate de Kremlin, arata un raport al serviciilor secrete bulgare, citat de Wall Street Journal intr-un articol de saptamana trecuta.

A fost o mare surpriza, Bulgaria e vazuta de Putin ca un cal troian in interiorul NATO si UE de unde poate influenta politicile de la Bruxelles, dar poate da peste cap si strategia aliantei nord-atlantice pentru zona Marii Negre.

A doua surpriza pentru Vladimir Putin a fost protestul fata de coruptie care a scos mii de oameni pe strada in Moscova, dar si in alte zeci de orase ale Rusiei. Aleksei Navalnii, unul dintre putinii opozanti ai liderului de la Kremlin, a reusit sa capteze atentia tinerei generatii de rusi care nu se afla sub influenta mass-media controlata de stat si de oligarhii din cercul lui Putin printr-un mesaj impotriva coruptiei.

Citeste si Reuters: Generatia nascuta in timpul lui Putin si-a descoperit vocea in cursul protestelor din Rusia (Video)

Provocari si minciuni

Noul tar se afla la putere de 17 ani, iar surse din anturajul sau anunta ca va candida si anul viitor pentru un nou mandat de presedinte, "probabil ultimul", scrie publicatia americana New Yorker.

E greu de cuantificat in acest moment ce impact politic au avut protestele de strada de duminica trecuta, dar dupa reactia presei aservite se poate trage concluzia ca au fost luate in seama.

Serviciul de propaganda de la Kremlin a inceput sa ...citeste mai departe despre "Protestele de la Moscova, prima fisura in fortareata lui Putin" pe Ziare.com

#Vladimir Putin razboi hibrid, #Putin alegeri SUA, #Putin Brexit , #Stiri International