Provocarile Papei Francisc: Trebuie sa scoata Vaticanul din scandalurile financiare

Marti, 19 Martie 2013, ora 14:45
1662 citiri
Provocarile Papei Francisc: Trebuie sa scoata Vaticanul din scandalurile financiare

Noul papa si-a ales numele de "Francisc" dupa cel al patronului saracilor, Sfantul Francisc de Assisi, iar una din principalele sale provocari, odata cu numirea sa oficiala ca sef al Bisericii Catolice, va fi sa clarifice situatia financiara a Vaticanului, dupa ce statul papal s-a confruntat in ultima perioada cu mai multe scandaluri financiare.

Reforma Bancii Vaticanului a fost una din prioritatile papei Benedict, acesta reusind sa schimbe conducerea acesteia si sa creeze un mecanism de monitorizare pentru modul in care sunt administrate finantele acesteia, dar disputele recente cu Banca Italiei si regulatorii europeni au demonstrat ca aceste progrese nu sunt suficiente.

Banca Vaticanului, o istorie tumultoasa

Sub numele oficial de Institutul pentru Lucrari Religioase (IOR), Banca Vaticanului a fost creata in 1941 de catre papa Pius al XII-lea pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor si celorlalti clerici catolici, scrie Financial Times.

Primul mare scandal in care institutia financiara a fost implicata a fost in 1982, cand Roberto Calvi, supranumit "Bancherul lui Dumnezeu" pentru asocierea sa cu Biserica Catolica a fost gasit spanzurat in spatele unui cunoscut pod londonez. Ulterior s-a descoperit ca acesta avea conexiuni cu mafia italiana.

In 2012, scandalul Vatileaks a scos la iveala faptul ca statul papal ar fi platit zeci de milioane de dolari catre Biserica Catolica Americana pentru a o sustine in plata daunelor pe care aceasta le-a avut de platit pentru litgiile privind abuzurile sexuale ale preotilor catolici.

Suma totala platita de Biserica din SUA pana acum in aceste cazuri se ridica la peste trei miliarde de euro, scrie CNBC.

Institutul pentru Lucrari Religioase, suspectat de legaturi cu retelele de crima organizata

Banca Vaticanului a fost acuzata in numeroase randuri de lipsa de transparenta. Institutia a oferit date privind patrimoniul sau o singura data, in 2011, cand a anuntat ca are 20.772 de clienti, 33.000 de conturi si active in valoare de 8,2 miliarde de dolari.

Suma poate parea mica daca este comparata cu cele doua trilioane de dolari detinute de JPMorgan Chase, cea mai mare banca din Statele Unite, trebuie insa tinut cont de faptul ca 68% din aceste conturi apartin unor membri ai clerului.

Lipsa de informatii clare a condus la suspiciuni multiple din partea autoritatilor ca IOR ar reprezenta o fatada pentru operatiuni de spalare de bani si alte activitati ale crimei organizate italiene. In iulie 2012, procurorii italieni au arestat un preot pentru ca acesta ar fi permis unui avocat sa-i utilizeze contul deschis la Banca Vaticanului pentru a comite o frauda.

Vaticanul, ajutat de elvetieni pentru a-si sustine sistemul financiar

Ettore Gotti Tedeschi, fostul presedinte al Bancii Vaticanului, a fost demis in mai 2012, fiind acuzat de spalare de bani si pentru ca nu a respectat legislatia privind finantarea organizatiilor criminale si teroriste. Acesta a reactionat si a declarat ca a fost concediat de consiliul director pentru ca s-a apropiat "prea mult de adevar".

In locul lui Tedeschi, papa Benedict l-a numit pe avocatul german Ernst von Freyberg, chiar cu cateva zile inainte de a renunta la Scaunul papal.

In ianuarie Italia a interzis bancilor sa mai faca afaceri cu Banca Vaticanului pentru ca aceasta nu a respectat reglementarile privind transparenta financiara. Masura a cauzat blocarea tuturor bancomatelor din Vatican si suspendarea tranzactiilor cu carduri bancare la obiectivele turistice din statul papal, inclusiv la Capela Sixtina.

Tranzactiile au fost reluate ulterior, dar doar dupa ce Banca a incheiat o intelegere cu o firma elvetiana, care nu trebuie sa se supuna reglementarilor Uniunii Europene privind transparenta financiara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Papa Francisc Banca Vatican, #scandaluri financiare Vatican, #Papa Francisc finante Vatican, #crima organizata Banca Vatican , #Stiri International