Pungile din plastic de unica folosinta au fost interzise in doua state australiene

Duminica, 01 Iulie 2018, ora 15:20
822 citiri
Pungile din plastic de unica folosinta au fost interzise in doua state australiene
Foto: Pixabay.com

Doua state din Australia si doua mari lanturi de supermarketuri au pus in aplicare, incepand de duminica, interdictia referitoare la folosirea pungilor din plastic subtire, de unica folosinta, cei care incalca prevederea riscand amenzi de mii de dolari, informeaza DPA.

Interdictia se aplica in statele Queensland si Western Australia, ceea ce inseamna ca toate regiunile din Australia, cu exceptia New South Wales, au acum in vigoare restrictii referitoare la pungile din plastic.

Potrivit noilor reglementari, comerciantii nu mai au voie sa ofere clientilor pungi din plastic de unica folosinta, cu o grosime mai mica de 0,035 de milimetri.

Potrivit administratiei din Queensland, un comerciant care va furniza tipul de pungi supuse interdictiei poate fi amendat cu pana la 6.300 de dolari australieni, echivalentul a 4.600 de dolari americani, pentru fiecare nerespectare a noii reglementari.

Coles, al doilea cel mai mare lant australian de supermarketuri, precum si retailerul IGA au renuntat, incepand de duminica, la pungile din plastic de unica folosinta.

Australienii au folosit pungile din plastic in cantitati impresionante. Potrivit organizatiei din domeniul mediului Clean Up Australia, australienii arunca circa 7.150 de pungi din plastic intr-un minut.

In statul Queensland au fost distribuite un miliard de pungi de cumparaturi intr-un an, potrivit unei estimari guvernamentale.

Potrivit lui Terrie-Ann Johnson, directoarea Clean Up Australia, interdictia va avea un "impact semnificativ".

"Aproximativ cinci miliarde de pungi din plastic sunt oferite in fiecare an de comerciantii australieni. Masura va reduce considerabil acest lucru", a precizat aceasta pentru DPA.

Pungile din plastic au inceput sa fie folosite pentru prima data in Australia in 1977.

"Acest lucru inseamna ca aproape doua generatii au folosit exclusiv pungi din plastic pentru cumparaturi si alimente. Multi au crezut ca este un drept care li se cuvine, nu au stiut sau nu au inteles impactul devastator al acestor pungi din plastic si a altor produse din plastic asupra mediului", a mai spus Johnson.

Aceasta a mai spus ca pungile din plastic mai groase si mai rezistente, disponibile contra-cost in supermarketuri, nu sunt la fel de nocive pentru mediu ca cele de unica folosinta.

"Deoarece pungile mai grele nu plutesc la suprafata oceanului, nu sunt la fel de nocive pentru mediu. In general, plasticul este daunator si cea mai mare parte ajunge in ocean sub forma partic ...citeste mai departe despre "Pungile din plastic de unica folosinta au fost interzise in doua state australiene" pe Ziare.com

#Australia pungi plastic , #Stiri International