Qatarul trece in pasi de dans peste blocada impusa de vecini. Iata cum tin criza sub control oficialii de la Doha

Joi, 22 Iunie 2017, ora 06:13
17833 citiri
Qatarul trece in pasi de dans peste blocada impusa de vecini. Iata cum tin criza sub control oficialii de la Doha
Foto: davidsbeenhere.com

Inconjurat de state care au impus un regim de restrictii draconic, Qatarul reuseste sa iasa basma curata din ceea ce parea sa fie o criza iminenta in zona Golfului Persic.

Guvernul de la Doha are in maneca mai multi asi pe care i-a afisat rand pe rand in conflictul diplomatic din regiune, observa CNN Money.

In primele zile ale blocadei, bancile si magazinele alimentare au fost luate cu asalt, iar investitorii si-au reconsiderat pozitia fata de proiectele derulate in zona. Cu toate acestea, nimeni nu se grabeste sa sune clopotul de alarma in emirat, chiar daca vecinii sai anunta ca situatia s-ar putea prelungi pentru ani buni.

Exportul de gaze si petrol din emirat conteaza in proportie de 50% in PIB-ul tarii, Qatarul fiind si cel mai mare exportator de LNG din lume, cu clienti printre care se numara Japonia, Singapore, Coreea de Sud sau India.

In acelasi timp, Qatarul asigura si 30% din consumul de energie al Emiratelor Arabe Unite si, in ciuda sanctiunilor, emirii nu si-au putut permite sa se debranseze de la retea.

Granitele terestre ale Qatarului si unele spatii aeriene din vecinatate sunt inchise, dar qatarezii au recurs la cel mai suimplu mod de tine o punte rapida de legatura cu restul lumii: zboruri mai lungi.

Nu a fost un pas usor, in contextul in care Aatar Airlines a pierdut peste noapte 18 destinatii pe care opera frecvent, iar zborurile mai lungi fara escale presupun o recalculare a costurilor de operare. Insa, directorul executiv Akbar Al Baker sustine ca nu se pune problema ca titlul de "cea mai buna companie aeriana a anului" sa fie periclitat.

In urmatorul an, Qatar Airlines intentioneaza sa adauge alte 24 de destinatii noi pe rutele sale de transport, in contextul in care are deja 50 de avioane tinute la sol in urma blocadei.

Mentinerea statutului de tara deschisa catre lume a ajutat si la pastrarea unui flux continu de angajati straini recrutati de companiile din Qatar, din cele 2,2 milioane de locuitori, doar 12% reprezentand populatie indigena.

Doar Manila a ales sa impuna restrictii de calatorie in Qatar, de teama escaladarii violentelor in regiune, in rest, India si Nepalul furnizand in continuare forta de munca necesara pentru dezvoltarea diverselor proiecte de infrastructura din emirat.

Noi furnizori de alimente au aparut in lista importatorilor din Qatar, in contextul in care Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Egiptul si Bahrainul au taiat orice legaturi comerciale in acest sens.

India ramane in continuare un partener stabil, dar costul marfurilor agroalimentare importate de acolo au crescut, in contextul in care sunt livrate pe calea aerului. Turcia a speculat imediat momentul, pe fondul unei descresteri a exporturilor de legume pe piata din Rusia directionand aceste produse catre Doha.

In plus, rezervele constituite de guvernul din Qatar in fondul suvern de bunastare ajungand la 335 de miliarde de dolari, cu investitii in companii precum Volkswagen sau Tiffany.

"Rezervele noastre financiare reprezinta 250% din PIB, ceea ce ne face sa ne simtim confortabil", a explicat ministrul de Finante, Ali Shareef Al Emadi.

Nu toate lucrurile sunt privite atat de optimist, mai ales din perspectiva altor investitori din tarile arabe invecinate, care se vad nevoiti sa isi retraga capitalul investit aici, dar "Qatarul poate acoperi pierderile rezultate din aceasta criza, in special prin prisma lichiditatilor", dupa cum explica Farouk Soussa, economistul s4ef al Citibank in regiune.

#tensiuni Golful Persic, #sanctiuni economice Qatar, #criza Qatar , #Stiri International