Razboiul din interiorul Romaniei

Duminica, 13 August 2017, ora 21:15
796 citiri
Razboiul din interiorul Romaniei

Nu exista drama mai mare pentru un stat pe timp de pace decat sa-si piarda cetatenii intr-un ritm atat de mare cum se intampla numai in timp de razboi sau in cazul unor calamitati naturale sau biologice. Cum in Romania nu a fost nici macar un razboi civil in ultimile decenii, e cu atat mai tragic faptul ca am ajuns in topurile tarilor cu cele mai mari diaspore.

Nu exista palma mai usturatoare pe care sa o primeasca o clasa politica si un semn al esecului misiunii acesteia decat fuga populatiei intr-un procent care se poate compara doar cu cel al Siriei devastate de razboiul si crimele civile din ultimii sase ani.

Si, totusi, cand te gandesti ca liderii nostri se lauda cu stabilitatea si siguranta pe care le ofera statul roman, solutia e sa privim cifrele seci din rapoartele si studiile care descriu cel mai bine dimensiunea dezastrului de la noi.

Estimarile unui raport al Organizatiei Natiunilor Unite privind migratia in 2015, de exemplu, arata ca Romania se afla pe locul patru in Europa cu 3.4 milioane de cetateni care traiesc in alta tara, dupa Marea Britanie, Polonia si Germania.

Si mai dramatic este ca Romania, potrivit aceluiasi raport ONU, a avut cea mai accelerata crestere la nivel mondial a numarului de imigranti, dintr-un stat care nu a fost distrus de razboi, cu o crestere anuala de peste 7% a diasporei. Pe primul loc se afla Siria, usor de explicat, cu o crestere medie anuala a diasporei de peste 13%.

Suntem lideri mondiali, asadar, la ritmul in care cetatenii ne parasesc tara, asa cum o arata studiul ONU care se raporteaza la perioada 2000-2015. Iar daca luam in calcul ca Siria a intrat in top doar dupa 2011, cand a inceput razboiul, ramanem lideri detasati la cea mai accelerata depopulare a teritoriului unei tari din intreaga lume.

Si nu ai cum sa nu te intrebi in cazul asta, totusi, ce fel de razboi trebuie sa fi avut loc aici in anii de dupa caderea comunismului, daca oamenii au fugit din tara asa cum nimeni nu a mai facut-o nicaieri in lume. In termeni metaforici, a fost razboiul clasei politice si al castei conducatoare cu propriul popor.

Pauperizarea unui segment urias din populatie a condus la fuga unui numar record de cetateni in afara tarii, in cautarea nu a unei vieti mai bune sau mai prospere, ci pentru propria supravietuire. Pentru un trai mai bun au plecat in alte tari medicii, profesorii, IT-isti si celelalte categorii sociale educate.

Dar marea masa din cei 3 millioane si jumatate de romani care au plecat o ...citeste mai departe despre "Razboiul din interiorul Romaniei" pe Ziare.com

#romani diaspora, #romani migrat strainatate , #Stiri International