Razboiul nu s-a oprit in Ucraina: Mii de civili dintr-un oras distrus de bombe asteapta sa fie evacuati

Marti, 31 Ianuarie 2017, ora 16:12
5669 citiri
Razboiul nu s-a oprit in Ucraina: Mii de civili dintr-un oras distrus de bombe asteapta sa fie evacuati
Foto: Captura video YouTube

Oficialii ucraineni se pregatesc pentru posibila evacuare a unui oras de pe linia de front, Avdiivka, in contextul luptelor care au reinceput in zona, cu rebelii pro-rusi.

Daca evacuarea va avea loc, oficiialii au spus ca aproximativ 8.000 de oameni vor fi mutati in fiecare zi din orasul ramas fara apa si electricitate.

Anuntul a fost facut de un oficial ucrainean, care a anuntat ca oamenii vor fi gazduiti in orasele din apropiere, arata Interfax, citata de BBC.

Se crede ca momentan sunt in oras intre 16.000 si 22.000 de oameni. Acestia vor primi curand un transport de 10 tone de mancare.

Decizia a fost luata in contextul in care ciocnirile din ultimele zile au devenit cele mai sangeroase din estul tarii, de la mijlocul lunii decembrie incoace.

Sapte soldati ucraineni si mai multi rebeli au fost ucisi aici in ultimele zile. Exista victime si printre civili, de ambele parti. Un bilant clar nu exista inca.

Marti, ambele parti au raportat pierderi umane.

Tot marti, circa 200 de mineri au ramasi blocati in subteran, dupa ce un bombardament a facut ca zona sa ramana fara curent electric. In cele din urma, acestia au fost scosi la suprafata.

"Totul merge prost. Oamenii sunt speriati si incearca sa fuga", a povestit un localnic din Avdiivka pentru BBC, mentionand ca in oras nu mai sunt deschise decat foarte putine magazine.

Fiecare dintre tabere da vina pe cealalta pentru reinceperea violentelor. Fortele ucrainene spun ca totul a inceput cand rebelii au lansat un atac asupra orasului Avdiivka, la granita cu teritoriul controlat de separatisti.

In timp ce Ucraina acuza rebelii de reinceperea violentelor, guvernul rus a transmis prin purtatorul sau de cuvant ca de vina sunt fortele ucrainene.

Orasul Avdiivka a fost recapturat de la rebelii pro-rusi in 2014 si este un punct cheie in apararea ucraineana. Avdiivka este aproape de Donetsk, controlat de rebeli. In plus, e un oras industrial extrem de important pentru Ucraina, iar daca rebelii ar pune mana pe el, industria producatoare de otel a Ucrainei ar avea mult suferit.

Ciocnirile dintre armata ucraineana si separatistii pro-rusi coincid cu apelul presedintelui american Donald Trump pentru relatii mai bune cu Moscova, apel care a alarmat Kievul.

Amintim ca ciocnirile violente au loc desi in februarie 2015 a fost incheiat un armistitiu. Au existat insa, deja, mai multe incalcari ale acestuia.

Peste 9.700 de oameni au murit de la inceperea conflictului, in 2014, dupa anexarea ...citeste mai departe despre "Razboiul nu s-a oprit in Ucraina: Mii de civili dintr-un oras distrus de bombe asteapta sa fie evacuati" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#oras evacuare Ucraina, #lupte Ucraina, #violente Avdiivka Ucraina , #Stiri International