Reactia Elvetiei in fata crizei economice: Pregateste armata pentru inabusirea violentelor

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:30
3042 citiri
Reactia Elvetiei in fata crizei economice: Pregateste armata pentru inabusirea violentelor

Protestele recente impotriva masurilor de austeritate din Uniunea Europeana au determinat Elevetia, consacrata pentru neutralitatea sa, sa lanseze exercitii militare.

Violente in Grecia: Protestele au strans peste 50.000 de persoane

Exercitiul militar "Stabilo Due" are in vedere pericolul aparitiei unor tulburari interne intre diverse factiuni, precum si posibilitatea sosirii de refugiati din Grecia, Spania, Italia, Franta si Portugalia, potrivit Mediafax.

Exercitiul testeaza viteza de desfasurare a armatei.

Ministerul apararii din Elvetia a declarat pentru CNBC ca nu exclude necesitatea de a desfasura trupe in anii urmatori.

"Nu este exclus ca efectele crizei financiare sa conduca in Elvetia la proteste si violente. Armata trebuie sa fie pregatita atunci cand politia, in astfel de situatii, cere sprijin", a spus un purtator de cuvant.

Exercitiul a implicat 2.000 de soldati, in opt orase diferite ale tarii.

Ministrul Apararii din Elvetia, Ueli Maurer, a avertizat, in revista Schweizer Soldat, asupra escaladarii violentelor in Europa.

"Nu exclud ca in anii urmatori sa avem nevoie de aramta", a spus el.

Aflate sub presiune sa faca economii, unele tari europene nu si-au modernizat armatele si nu mai pot sustine costurile unor sisteme de lupta moderne, a adaugat ministrul.

Situatia s-ar putea agrava puternic, iar tarile care nu se pot apara se pot confrunta cu posibilitatea "santajului".

Cotidianul Der Sonntag scrie ca seful armatei, Andre Blattmann, urmeaza sa propuna in decembrie utilizarea a patru batalioane de politie militara. Astfel, circa 1.600 de soldati vor pazi puncte strategice din tara, inclusiv aeroporturi, fabrici si institutiile internationale din Geneva.

#Elvetia proteste Europa, #proteste masuri austeritate, #armata Elvetia, #Elvetia pregatire armata , #Stiri International