Reactia Rusiei dupa asasinarea lui Soleimani: Este cel mai nefast scenariu

Vineri, 03 Ianuarie 2020, ora 11:45
1279 citiri

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de catre trupele americane, la ordinul presedintelui Donald Trump, va avea ca rezultat exacerbarea tensiunilor in Orientul Mijlociu.

"Consideram uciderea lui Soleimani ca urmare a atacurilor aeriene americane de langa Bagdad un pas indraznet care va duce la tensiuni crescande in regiune. Soleimani a fost devotat protejarii intereselor nationale ale Iranului", a declarat oficialul rus pentru agentia RIA Novosti, citata de The Moscow Times.

La randul sau, senatorul rus Konstantin Kosachev a numit uciderea lui Soleimani, seful unitatii Quds din Garzile revolutionare iraniene, considerat arhitectul raspandirii influentei Iranului in Orientul Mijlociu, "cel mai nefast scenariu", fiind de parere ca Teheranul nu va intarzia sa se razbune.

Doliu national in Iran, dupa uciderea lui Soleimani: Teheranul promite o "razbunare teribila"

"Sunt vesti foarte proaste, care prevestesc o noua confruntare intre americani si siitii radicali din Iran. As fi foarte bucuros sa mi se demonstreze ca ma insel, deoarece razboaiele sunt usor de pornit, dar foarte greu de incheiat", a spus Kosachev pentru RIA.

Expertul rus pe politica externa Dmitri Trenin, care conduce think tank-ul Moscow Carnegie Centre, este, de asemenea, de parere ca asasinarea lui Soleimani va inrautati situatia din Golful Persic.

"Uciderea lui Soleimani nu va opri Iranul. Cel mai probabil, va agrava situatia din regiune, incepand cu Irakul", a scris Trenin pe Twitter.

Trump a facut ce n-au avut curaj nici Bush nici Obama. Care va fi pretul?

Militia antiamericana Armata lui Mehdi se reactiveaza, in urma asasinarii lui Soleimani

Rusia si Iranul au fost principalii aliati ai presedintelui sirian Bashar al-Assad in timpul razboiului civil din Siria. Alaturi de China, cele doua tari au desafasurat la sfarsitul lunii decembrie manevre militare comune in Oceanul Indian si in Marea Omanului.

Foto: Hepta.ro - octombrie 2019 - ministrii de externe ai Rusiei, Iranului si Turciei, Serghei Lavrov, Mohammad Javad Zarif si Mevlut Cavusoglu, in conferinta de presa comuna la Geneva, cu ocazia unei reuniuni pe tema conflictului din Siria. ...citeste mai departe despre "Reactia Rusiei dupa asasinarea lui Soleimani: Este cel mai nefast scenariu" pe Ziare.com

#reactie Rusia ucidere general iranian, #ucidere Soleimani ministru rus externe , #Stiri International