Turcia acuza Israelul de genocid. Erdogan si-a rechemat ambasadorii de la Tel Aviv si Washington

Marti, 15 Mai 2018, ora 08:43
1129 citiri
Turcia acuza Israelul de genocid. Erdogan si-a rechemat ambasadorii de la Tel Aviv si Washington
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, sustine ca SUA si-au pierdut rolul de mediator in Orientul Mijlociu dupa decizia de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului si mutarea ambasadei in acest oras, acuzand totodata Israelul de "terorism de stat" si "genocid".

"Respingem inca o data aceasta decizie (de a recunoaste Ierusalimul drept capitala a Israelului - n.red.), care incalca normele internationale si care intra in contradictie cu deciziile ONU. Ne simtim ca in zilele negre de dinainte de Al Doilea Razboi Mondial", a spus Erdogan, citat de Anadolu.

Statele Unite au inaugurat, luni, noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv in Ierusalim. Presedintele SUA, Donald Trump, a anuntat in decembrie 2017 decizia controversata de a recunoaste orasul Ierusalim drept capitala Israelului si, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticata dur de Autoritatea Palestiniana, de Liga Araba, de numeroase tari musulmane, de Adunarea Generala ONU, Uniunea Europeana si Rusia.

In ziua inaugurarii, cel putin 55 de palestinieni au fost ucisi de armata israeliana, iar alte mii au fost raniti, in cursul protestelor violente fata de mutarea ambasadei SUA.

Dupa cele mai sangeroase confruntari la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel din ultimele saptamani, Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat" si "genocid".

"Israelul seamana terorismul de stat. Israelul este un stat terorist. Ceea ce a facut Israelul este un genocid. Condamn aceasta drama umanitara", le-a spus Erdogan studentilor turci la Londra, intr-un discurs televizat.

Totodata, presedintele turc a decretat trei zile de doliu national si a anuntat pentru vineri o mare adunare de protest.

In acelasi timp, Turcia si-a rechemat pentru consultari ambasadorii de la Tel Aviv si Washington.

Tot luni, Africa de Sud si-a retras ambasadorul de la Tel Aviv, in semn de protest fata de atacul "nediscriminat si grav" al fortelor israeliene asupra "civililor pasnici" care participau la protestele de la frontiera dintre Fasia Gaza si Israel.

Ce spune Netanyahu dupa ce armata israeliana a ucis zeci de palestinieni in timpul protestelor fata de mutarea ambasadei SUAReactia lui Trump dupa ce armata israeliana a ucis zeci de palestinieni: Israelul are dreptul de a se aparaMutarea ambasadei SUA in Israel: Netanyahu a dat o petrecere la care a participat si Ivanka TrumpRomania participa la receptia pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim ...citeste mai departe despre "Turcia acuza Israelul de genocid. Erdogan si-a rechemat ambasadorii de la Tel Aviv si Washington" pe Ziare.com

#Turcia reactie palestinieni morti, #Erdogan Israel terorism , #Stiri International