Reactii dupa decizia lui Trump cu privire la Iran: Rusia, Marea Britanie, Germania si Franta regreta alegerea presedintelui SUA

Sambata, 14 Octombrie 2017, ora 10:40
899 citiri

Reactii internationale dupa decizia lui Trump cu privire la Iran: May, Merkel si Macron preocupati, Israel si Arabia Saudita il felicita pe presedintele american

Marile puteri mondiale au reactionat dupa ce presedintele american Donald Trump a declarat, vineri, ca nu va certifica faptul ca Iranul se conformeaza prevederilor acordului nuclear.

Rusia, Marea Britanie, Germania si Franta regreta alegerea presedintelui SUA, Israel si Arabia Saudita saluta "decizia curajoasa" a liderului de la Casa Alba, relateaza presa internationala.

"Il felicit pe presedintele Trump pentru decizia sa curajoasa de a infrunta regimul terorist iranian", a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Arabia Saudita a precizat, intr-un comunicat, ca sustine si saluta "strategia ferma a presedintelui Trump cu privire la Iran".

In schimb, Moscova a criticat strategia lui Trump cu privire la Iran, Ministerul Afacerilor Externe calificand-o, potrivit Le Monde, drept "retorica agresiva si amenintatoare" si subliniind ca acordul cu Teheran ramane intact. Ministerul considera ca decizia lui Trump de nu certifica acordul nu va avea un impact direct asupra punerii in aplicare a textului si este doar "un element de dezbatere interna" in SUA.

Paris, Londra si Berlin au anuntat ca raman angajate in acord, intr-un comunicat comun al premierului britanic Theresa May, cancelarului german Angela Merkel si presedintelui francez Emmanuel Macron. Cei trei s-au declarat ingrijorati de posibilele implicatii ale deciziei lui Trump.

La Bruxelles, Federica Mogherini, Inaltul Reprezentant UE pentru Politica Externa,a declarat ca Washingtonul nu poate anula unilateral acordul. "Nu ne putem permite sa anulam un acord nuclear care este eficient. Nu este un acord bilateral. Comunitatea internationala, inclusiv Uniunea Europeana, a indicat clar ca acordul este si va continua sa fie valabil", a spus Mogherini.

Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat ca Statele Unite sunt "mai singure ca niciodata in complotul lor impotriva poporului iranian". "Natiunea iraniana nu a cedat niciodata unei presiuni din afara si nu o va face niciodata (...) Declaratiile lui Trump includ insulte si acuzatii nefondate", a spus Rohani. El a mai afirmat ca Trump "nu a citit dreptul international" si se pare ca nu stie "ca acordul nu a fost unul bilateral, intre Iran si SUA".

Presedintele SUA Donald Trump a anuntat vineri ca nu va certifica faptul ca Iranul se conformeaza prevederilor acordului nucle ...citeste mai departe despre "Reactii dupa decizia lui Trump cu privire la Iran: Rusia, Marea Britanie, Germania si Franta regreta alegerea presedintelui SUA" pe Ziare.com

#Donald Trump acord Iran, #Donald Trump sanctiuni Iran , #Stiri International